Μεγαλύτερο το ποσοστό των θανάτων από τροχαία στις αστικές περιοχές

Το 40% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα λαμβάνουν χώρα σε αστικές περιοχές

  • -
  • -

Πανευρωπαϊκά, στο σύνολο των θανάτων που προκαλούνται από τροχαία δυστυχήματα οι επιβάτες των αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν το 45%, ενώ οι χρήστες μοτοσικλετών το 26% και οι πεζοί το 21%. Έρευνες, δείχνουν ότι το 40% των θανάτων από τροχαία γίνονται σε αστικές περιοχές! Σημειώστε, πως όσα δυστυχήματα λαμβάνουν χώρα σε πόλη διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε αυτοκινητόδρομους ή επαρχιακούς δρόμους. Για αυτό ακριβώς, τα νούμερα διαφοροποιούνται σημαντικά στις αστικές περιοχές, με το μεγαλύτερο ποσοστό των νεκρών να είναι οι πεζοί, και συγκεκριμένα το 40%! Το 12% είναι ποδηλάτες και το 18% αναβάτες μοτοσικλετών. Κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των θανάτων της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας χρηστών του οδικού δικτύου αγγίζει το 70%. Νούμερο που μειώνεται δραματικά στο 32% εκτός αστικών περιοχών.


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τα στοιχεία της οδικής ασφάλειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 20 άτομα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων έχασαν τη ζωή τους σε αστικές οδούς το 2018 στη Γηραιά Ήπειρο. Βέβαια, πρέπει να συμπληρώσουμε ότι τα ποσοστά διαφέρουν σημαντικά ανά κράτος, με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται στις χώρες που περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους σε αστικές περιοχές, παρά σε επαρχιακούς δρόμους.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη χώρα μας τα περισσότερα τροχαία σημειώθηκαν στην Αττική σε ποσοστό 55,5 και ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονία με 21,7%, η Δυτική Ελλάδα με 4,7%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 4,1% και η Πελοπόννησος με 3%. Ωστόσο, περισσότερους νεκρούς είχαμε στην Κεντρική Μακεδονία σε ποσοστό 22,4% και ακολούθησαν η Αττική με 18,4%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Στερεά Ελλάδα με 10,2%.
Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...