Πώς θα βάλετε επιπλέον εξοπλισμό σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς να χάσετε το ποσοστό της επιδότησης

Τι πρέπει να κάνετε σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

  • -
  • -

Το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά περιλαμβάνει επιδότηση 20% επί της λιανικής τιμής προ φόρων (ΛΤΠΦ) για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ΛΤΠΦ έως 30.000 ευρώ και 15% για όσα έχουν ΛΤΠΦ από 30.001 έως 50.000 ευρώ.

Είναι αρκετά τα ερωτήματα αναγνωστών για το τι ισχύει αν επιλέξουν ένα ηλεκτρικό π.χ. με ΛΤΠΦ 29.000 ευρώ και τοποθετήσουν επιπλέον εξοπλισμό 2.000 ευρώ. Πώς θα υπολογιστεί η επιδότηση, στα 29.000 ευρώ ή στα 31.000 ευρώ; Τι θα γίνει αν μου προσφέρουν έκπτωση; Επί ποιας τιμής θα γίνει ο υπολογισμός της επιδότησης;

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντά στα ακόλουθα ερωτήματα:

Εάν επιλέξω ένα ηλεκτρικό επιβατικό αυτοκίνητο αξίας (ΛΤΠΦ) 25.000€ και επιθυμώ να προσθέσω εξοπλισμό, αξεσουάρ κλπ, με την αξία τελικά να διαμορφώνεται στις 30.000€, επί ποιας τιμής υπολογίζεται το οικολογικό bonus?

To οικολογικό bonus υπολογίζεται επί της τιμής έκδοσης του βασικού μοντέλου και δεν συμπεριλαμβάνεται επιπλέον εξοπλισμός, αξεσουάρ κλπ. Κατά συνέπεια, το οικολογικό bonus θα υπολογιστεί με βάση τις 25.000€ και στο τιμολόγιο / απόδειξη αγοράς θα πρέπει εφόσον προστίθεται εξοπλισμός να κοστολογείται διακριτά και με σαφήνεια.

Έκδοση μοντέλου έχει €35.000 ΛΤΠΦ καταλόγου. Ο αντιπρόσωπος / πωλητής κάνει αρχική προσφορά /έκπτωση για € 33.000 και τελικά πουλάει το όχημα €32.000. Σε ποια αξία προ φόρων υπολογίζεται η επιδότηση του οικολογικού bonus;

To οικολογικό bonus υπολογίζεται πάντα επί της ΛΤΠΦ στην οποία τελικά πωλείται το αυτοκίνητο. Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος των επιλέξιμων μοντέλων με τις επίσημες ΛΤΠΦ είναι ενδεικτικός, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν και να είναι μειωμένες και ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα και εύκολα οι ενδιαφερόμενοι.

Έκδοση μοντέλου έχει €48.000 ΛΤΠΦ επίσημου καταλόγου. Ο πελάτης θέλει εξτρά επιπλέον € 7.000. Λαμβάνει επιδότηση, αφού το σύνολο της αξίας (€ 55.000) υπερβαίνει τις € 50.000 και αν ναι επί ποιας αξίας προ φόρων;

Ναι, λαμβάνει επιδότηση η οποία υπολογίζεται στις € 48.000, καθώς όπως έχει ήδη απαντηθεί ο επιπλέον εξοπλισμός από την βασική έκδοση της σειράς του μοντέλου δεν επιδοτείται.

Αγοράζεται αυτοκίνητο με ΛΤΠΦ καταλόγου € 33.000 και γίνεται τελικά έκπτωση €4.000. Άρα η τελική αξία αγοράς προ φόρων θα διαμορφωθεί στις €29.000. Σε ποια αξία προ φόρων θα επιδοτηκεί και με τι ποσοστό, 15% ή 20%;

Όπως έχει ήδη απαντηθεί, ο υπολογισμός της τελικής αναλογούσας επιδότησης θα γίνεται με βάση την τελική αξία αγοράς όπως αυτή θα αναγράφεται στο επίσημο φορολογικό παραστατικό που εκδίδεται από τον πωλητή προς τον αγοραστή. Σε περίπτωση μάλιστα που αρχικά κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής επισυναφθεί προσφορά στις 33.000€ και υπολογιστεί η επιδότηση με το ποσοστό του 15%, αλλά τελικά κατά την υποβολή του αιτήματος πληρωμής η αξία πιστοποιείται στις 29.000€ τότε γίνεται ανάλογα και η διόρθωση της αναλογούσας επιδότησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...