Ποια οχήματα μπαίνουν ελεύθερα στις λεωφορειολωρίδες;

Πότε μπορείς να κινηθείς ελεύθερα στις λωρίδες των λεωφορείων, και ποια οχήματα οχήματα μπορούν να τις χρησιμοποιούν όποτε θέλουν; Δες τι ισχύει και γλίτωσε το τσουχτερό πρόστιμο.

  • -
  • -

Οι λεωφορειολωρίδες υπάρχουν σε αμέτρητα σημεία του ελληνικού οδικού δικτύου, οπότε σε περίπτωση που οδηγείτε σε κάποιο αστικό κέντρο οι πιθανότητες του να μην συναντήσετε μία είναι σχεδόν μηδαμινές. Οι οδηγοί οφείλουν να σέβονται τον λόγο ύπαρξης τους και να μην τις χρησιμοποιούν τις ώρες όπου έχουν οριστεί από τον ΚΟΚ, ειδάλλως οι πιθανότητες του να επηρεαστεί η κυκλοφορία των λεωφορείων, αλλά και του να τους επιβληθεί πρόστιμο είναι πολλές.

Πότε μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν τις λεωφορειολωρίδες, ποια οχήματα έχουν ελεύθερη πρόσβαση και ποιο είναι το πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης; Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε παρακάτω.

Ποιο είναι το ωράριο απαγόρευσης κίνησης στις λεωφορειολωρίδες;

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, οι λεωφορειολωρίδες υπόκεινται σε ωράριο που ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 06:00 έως τις 21:00, και το Σάββατο από τις 06:00 έως τις 16:00. Για τις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής, το ωράριο είναι 24ωρο. Αυτό σημαίνει πως για τα παραπάνω ωράρια η χρήση των συγκεκριμένων τμημάτων του οδικού δικτύου επιτρέπεται μόνο στα οχήματα του ΟΑΣΑ και μερικές ακόμη εξαιρέσεις που επιτελούν ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Ποιες είναι όμως αυτές;

Ποια οχήματα μπαίνουν ελεύθερα στις λεωφορειολωρίδες;

Στις λωρίδες λεωφορείων παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση και η στάση αλλά απαγορεύεται η στάθμευση για τα παρακάτω:

  • Λεωφορεία και τρόλεϊ
  • Ιδιωτικά μέσα μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.α.)
  • Δίκυκλα και οχήματα άμεσης ανάγκης (αστυνομικά, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά)

leoforeia

Από εκεί και πέρα, όλα τα Ε.Ι.Χ., ταξί, ημιφορτηγά και φορτηγά μπορούν να κινηθούν στις λωρίδες των λεωφορείων μόνο εκτός του ωραρίου που αναφέραμε παραπάνω.

Δείτε ακόμη: Ποιο λεωφορείο απαγορεύεται να προσπεράσεις όταν κάνει στάση;

Στις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής τώρα, απαγορεύεται η κίνηση των δικύκλων (με εξαίρεση την οδό Κυψέλης). Από την άλλη, επιτρέπεται η χρήση τμημάτων των λεωφορειολωρίδων από την λοιπή κυκλοφορία πριν από τις δεξιές στροφές εξόδου ή τις εισόδους σε παρόδιους χώρους, και όπου υπάρχει κατάλληλη οριζόντια (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) και κατακόρυφη σήμανση.

Πόσο είναι το πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης;

Σε περίπτωση παραβίασης της λεωφορειολωρίδας (θυμίζουμε πως υπάρχουν και ειδικές κάμερες σε συγκεκριμένα σημεία όπου ελέγχουν για τυχόν παραβάσεις τέτοιας φύσεως), το πρόστιμο ανέρχεται σε 200 ευρώ. Εάν τώρα ο παραβάτης έχει σταθμεύσει πάνω σε λεωφορειολωρίδα, εκτός από το πρόστιμο ο ΚΟΚ ορίζει επίσης αφαίρεση των πινακίδων και απομάκρυνση του οχήματος.