Πόσο πιο γερασμένος είναι ο στόλος των αυτοκινήτων στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ;

Ο κορονοϊός αναμένεται να εκτοξεύσει την ηλικία των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων παγκοσμίως

  • -
  • -

Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός πως όσο πιο γερασμένος είναι ο στόλος των αυτοκινήτων σε μια χώρα τόσο πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες πρόκλησης ενός ατυχήματος, ενώ δυσμενείς χαρακτηρίζονται και οι επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Έρευνα της εταιρείας παροχής πληροφοριών IHS Markit που είδε το φως της δημοσιότητας κατέδειξε πως ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 11,9 χρόνια το 2020, αύξηση 24% συγκριτικά με το 2002, όταν και ήταν 9,6 χρόνια.

Όσον αφορά τα επιβατικά που κινούνται στο οδικό δίκτυο των ΗΠΑ, ο μέσος όρος αντιστοιχεί σε 12,4 έτη, όταν αυτός των ελαφρών επαγγελματικών είναι 11,6  έτη.

Η κατάσταση στην Eλλάδα
Αντιπαραβάλλοντας την κατάσταση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με αυτή στη χώρα μας, παρατηρούμε πως ανήκουμε στις χώρες με τους πιο γερασμένους στόλους σε όλες τις κατηγορίες.

Αυτό διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και αφορούν το έτος 2019, ο μέσος όρος ηλικίας επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι 14,6 έτη, των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων 17,3 έτη και των βαρέων επαγγελματικών 18,9 έτη.

Εν ολίγοις, τα επιβατικά στην Ελλάδα είναι γηραιότερα κατά 2,2 χρόνια σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, ενώ στα ελαφρά επαγγελματικά η απόκλιση αντιστοιχεί σε 5,7 έτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ακόμα πιο γερασμένα αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια
Η εταιρεία IHS Markit, μάλιστα, υποστηρίζει πως η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε ν’ αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην περαιτέρω αύξηση της μέσης ηλικίας των οχημάτων κατά 4 με 6 μήνες. Αυτό διότι εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται λιγότερο, ενώ έχει βρει πρόσφορο έδαφος η εργασία από το σπίτι.

Τέλος, επισημαίνεται πως πολλοί καταναλωτές που σκεφτόντουσαν να αγοράσουν ένα όχημα, αναδιάρθρωσαν τα σχέδιά τους καταλήγοντας είτε στην αγορά ενός μεταχειρισμένου είτε στο να κρατήσουν το όχημά τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...