Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Όλη η διαδικασία επιδότησης βήμα-βήμα

Από τη στιγμή που θα επιλέξω το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέχρι να ολοκληρώσω την ηλεκτρονική αίτηση για την επιδότηση

  • -
  • -

Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική πλατφόρμα kinoumeilektrika.ypen.gr μέσω της οποίας φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για επιδότηση αγοράς και μίσθωσης ηλεκτρικού αυτοκινήτου (όπως επίσης σκούτερ, ποδηλάτου και έξυπνου φορτιστή).

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για να δίνει πληροφορίες καθώς και το help desk του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενημέρωση του κοινού:

Τηλέφωνα: 2131513640 - 2131513643 - 2131513128 - 2131513139

email: support.kinoumilektrika@prv.ypen.gr

Αυτό το διάστημα στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα εξοικειώσει τους ενδιαφερόμενους με τη διαδικασία επιδότησης.




Μόλις πάντως υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» (εκτιμάται ότι θα γίνει έως την Παρασκευή 7 Αυγούστου), όσοι θέλουν μπορούν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο/σκούτερ/ποδήλατο και να ζητήσουν την επιδότηση σε δεύτερο στάδιο.

Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχει διάρκεια έως τα τέλη του 2021, ή μέχρι να εξαντληθεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί για το λόγο αυτό. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμούν ότι θα επωφεληθούν ιδιοκτήτες 15.000 ηλεκτρικών ΙΧ και ταξί και 12.500 δικύκλων (σκούτερ και ποδηλάτων).

Πρέπει να επισημάνουμε ότι κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να επιλέξει μόνο ένα ηλεκτρικό όχημα προς επιδότηση (αυτοκίνητο ή σκούτερ ή ποδήλατο).

Δεν επιδοτείται μεταχειρισμένο ηλεκτρικό ή αυτοκίνητο που έχει μετατραπεί σε ηλεκτρικό.

Όσοι χρωστούν στην εφορία δεν μπορούν να λάβουν επιδότηση (όσοι έχουν μπει σε ρύθμιση οφειλών θα γίνει συμψηφισμός του ποσού).

Θέλετε να αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Τι πρέπει να κάνετε βήμα προς βήμα

Καταρχάς αφού επιλέξετε ποιο ηλεκτρικό θέλετε, θα πρέπει να λάβετε επίσημη προσφορά από την αντιπροσωπεία (με σφραγίδα και υπογραφή) με την τιμή της συγκεκριμένης έκδοσης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια θα γράψετε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την τιμή του αυτοκινήτου και αυτόματα θα υπολογιστεί το ποσό επιδότησης.

Π.χ.: για αυτοκίνητο με λιανική τιμή προ φόρων 30.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 6.000 ευρώ (το 20% της ΛΤΠΦ).

Για αυτοκίνητο με λιανική τιμή προ φόρων 35.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 5.250 ευρώ (λόγω του ότι η επιδότηση για αυτοκίνητα με ΛΤΠΦ από 30.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ είναι 15%).

Δε δικαιούνται επιδότηση ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ΛΤΠΦ άνω των 50.000 ευρώ.

Θα επιλέξετε αν κάνετε απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου (+1.000 ευρώ επιδότηση), αν είστε πολύτεκνος ή ΑμεΑ (+1.000 ευρώ επιδότηση), αν θα αγοράσετε έξυπνο φορτιστή wallbox (+500 ευρώ επιδότηση).

Αφού επισυνάψετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προχωρείτε στην υποβολή της αίτησης.

Προσοχή: Αν το αίτημά σας γίνει αποδεκτό, το ποσό επιδότησης δεσμεύεται από το συνολικό προϋπολογισμό και έχετε περιθώριο 6 μηνών να προχωρήσετε στην αγορά του οχήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό επιδότησης αποδεσμεύεται.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...