Δοκιμές στην Ελλάδα: Λωρίδες στο δρόμο που «επικοινωνούν» με τα οχήματα (video)

Παρακολουθήσαμε τις πιλοτικές δοκιμές του συστήματος SAFE STRIP που άρχισαν στην Αττική Οδό

  • -
  • -

Οδηγός, όχημα, υποδομές. Αυτό είναι το τρίπτυχο της οδικής ασφάλειας. Το ερευνητικό έργο SAFE STRIP, που αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμμετοχή και του ελληνικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπόσχεται στενή «συνεργασία» των τριών παραγόντων με στόχο τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΜΕΤ σε συνεργασία με τις Αττικές Διαδρομές σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών και σηματοδοτήθηκε η έναρξη των πιλοτικών δοκιμών του επί της Αττικής Οδού. Μέχρι τα τέλη του Ιουλίου σε λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου που είναι κλειστή στην κυκλοφορία (στην έξοδο προς Ραφήνα) θα δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα του SAFE STRIP (SAFE and green Sensor Technologies for self-explaining and forgiving Road Interactive aPplications) σε διάφορα σενάρια: κίνηση οχήματος αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο, παρουσία πεζού στο οδόστρωμα, ακινητοποιημένο όχημα κ.α.


ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ VIDEO: Μπήκαμε στο ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο και δοκιμάσαμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος σε διάφορα σενάρια.



Ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ, Ευάγγελος Μπεκιάρης

Πώς λειτουργεί το SAFE STRIP;

Λωρίδες ενσωματωμένες στην άσφαλτο (όταν το σύστημα περάσει στην παραγωγή θα έχουν πάχος 8mm που τις καθιστά μη αντιληπτές στους οδηγούς των οχημάτων που περνούν από πάνω τους) φέρουν μικρο/νανο αισθητήρες που λαμβάνουν αλλά και μεταδίδουν πληροφορίες στα οχήματα για τις περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνθήκες.


«Είναι ένα ώριμο πλέον σύστημα, στην τρίτη εκδοχή του. Είχαν προηγηθεί δοκιμές των δύο προηγούμενων βερσιόν σε Ιταλία και Ισπανία όπου εντοπίστηκαν οι τεχνικές δυσκολίες και έγιναν οι απαραίτητες βελτιώσεις. Το SAFE STRIP μπορεί να προσφέρει περισσότερες από 20 υπηρεσίες, από οχήματα που κινούνται αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας ή για την παρουσία πεζών στο δρόμο, μέχρι τη διάσχιση αφύλακτης σιδηροδρομικής διάβασης. Μπορούμε επίσης να λαμβάνουμε προσωποποιημένη πληροφόρηση στο κινητό μας από πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, ακόμη και αν αυτές δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο», δήλωσε στο GOCAR ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ, Ευάγγελος Μπεκιάρης.

Ποια οχήματα θα μπορούν να επικοινωνούν με τις «έξυπνες λωρίδες»; Ο κ. Μπεκιάρης μας εξηγεί:

«Αν το όχημα είναι εξοπλισμένο με σύστημα τηλεματικής, η επικοινωνία γίνεται αμφίδρομα, σε πραγματικό χρόνο. Αν όχι, το σύστημα SAFE STRIP στέλνει την πληροφορία στο smartphone του οδηγού που θα φέρει τη σχετική εφαρμογή. Με τεχνολογία 4G μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση λίγων δευτερολέπτων, όμως με 5G η επικοινωνία θα είναι άμεση».

Ποια είναι τα προτερήματα του SAFE STRIP σε σχέση με ένα σύστημα που θα χρησιμοποιούσε κάμερες και ραντάρ για να «διαβάζει» τα οχήματα;

«Καταρχάς το κόστος του SAFE STRIP είναι πολύ μικρότερο, στο 1/10 της τιμής. Επίσης όσον αφορά τις κάμερες υπάρχει θέμα με τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και κίνδυνος βανδαλισμού τους. Αντιθέτως δεν μπορεί να καταστραφούν λωρίδες ενσωματωμένες στην άσφαλτο, οι οποίες δεν γίνονται καν αντιληπτές από τους οδηγούς. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι οι οδηγοί στη θέα του ραντάρ προσαρμόζουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους και αμέσως μετά επιταχύνουν ξανά. Στις λωρίδες με τους νανοαισθητήρες θα γνωρίζουμε την πραγματική συμπεριφορά των οδηγών».

Πού όμως θα εφαρμοστεί το SAFE STRIP όταν είναι έτοιμο να περάσει στην παραγωγή;

«Σε πρώτη φάση σε αυτοκινητοδρόμους, όπως η Αττική Οδός, αλλά όχι μόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δρόμους μέσα στις πόλεις, καταγράφοντας π.χ. μία παράβαση για όχημα που κινείται αντίθετα σε μονόδρομο, σε διασταυρώσεις ενημερώνοντας για όχημα που πλησιάζει, ακόμη και σε χώρο στάθμευσης μεταφέροντας στο κέντρο ελέγχου πληροφορίες για ελεύθερες θέσεις».    

Στην εκδήλωσε έδωσε το «παρών» ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος βρέθηκε και πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου δοκιμών. «Το έργο SAFE STRIP είναι μια εξαιρετική αφορμή για να επιβεβαιώσουμε τη σημασία της τεχνολογίας στην προώθηση της οδικής ασφάλειας, αλλά και να επαινέσουμε την προσπάθεια που κάνουν Έλληνες επιστήμονες σε έναν απαιτητικό τομέα, όπως η νανοτεχνολογία. Το έργο έχει έναν συμβολισμό, καθώς η χρήση τέτοιων αισθητήρων σε έναν ελληνικό δρόμο, σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, που θέλουμε να φτάσουμε», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.



Η Προϊσταμένη Διοικητικής Πληροφόρησης των Αττικών Διαδρομών, κα Ναταλία Κάλφα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...