Κερδίζει έδαφος το ποδήλατο στις ελληνικές πόλεις

Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν δίνουν περισσότερο χώρο στο οικολογικό μέσο μετακίνησης

  • -
  • -
Κερδίζει έδαφος το ποδήλατο στις ελληνικές πόλεις

Πέρα από τις παρεμβάσεις που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Αθήνα από το δήμο της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του Μεγάλου Περιπάτου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υιοθετεί μία σειρά από μέτρα για την ενίσχυση της παρουσίας του ποδηλάτου σε όλες τις ελληνικές πόλεις.

Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, παρουσίασε την πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη στήριξη του ποδηλάτου. Η παρουσίαση έγινε στην εσπερίδα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ-ΙΜΕΤ)-συντονιστής του έργου iBikeShare και εταίροι του έργου, Brainbox A.E. και ΟΤΟ ΑΕ., στη Θεσσαλονίκη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε ότι η πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου -που  εντάσσεται στο συνολικότερο έργο του ΥΠΕΝ για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα-  εστιάζεται σε δύο βασικούς άξονες:

Τη σχέση με τον ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικού άνθρακα, και τους ενδιάμεσους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και

Την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ.Γ. παρουσίασε :

α. Την «Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο».

β. Τις «Τεχνικές Οδηγίες για τη δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, προσωρινών διαδρόμων κίνησης ποδηλάτου και προσωρινή δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα, σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας».

γ. Τις «Τεχνικές Οδηγίες για τον σχεδιασμό αστικών οδών και υπαίθριων δημόσιων χώρων».

δ. Τις διατάξεις που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση και αφορούν στην προώθηση της χρήσης του ηλεκτρικού ποδηλάτου.

ε. Μια σειρά από άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ που σχετίζονται με μελέτες και προγράμματα για τη δημιουργία ποδηλατικών υποδομών στον αστικό & εξωστικό χώρο, τη χρηματοδότηση της μελέτης 2 εθνικών διαδρομών EUROVELO, την εγκατάσταση κοινοχρήστων συστημάτων ποδηλάτου στους δήμους, καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, παροχή κινήτρων για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου, αλλά και τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής δράσεων και πολιτικών για την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου τόσο στις ελληνικές πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.

«Οι πόλεις του κόσμου φαίνεται να βρίσκονται μπροστά σε μία σημαντική ευκαιρία να αλλάξουν τη μέχρι σήμερα πορεία τους και να στραφούν σε πιο υγιείς και φιλικές στο περιβάλλον λύσεις. Κατά τη διάρκεια τόσο του lockdown, όσο και στο διάστημα επαναφοράς, βλέπουμε αρκετές πόλεις να διευκολύνουν με έκτακτα μέτρα τους κατοίκους να περπατούν και να ποδηλατούν, διατηρώντας ωστόσο τις αποστάσεις ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...