Θα φθάσουν τα 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων;

Τι θα γίνει αν η ζήτηση για ηλεκτρικά ξεπεράσει τις προσδοκίες της κυβέρνησης;

  • -
  • -

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες θα μπορούν να αιτούνται επιδότηση για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος (ΙΧ, ταξί, van, σκούτερ, ποδηλάτου). Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε την Παρασκευή 5 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός έχει διάρκεια 18 μηνών (έως και το Δεκέμβριο του 2021) και προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από το Ταμείο Ρύπων.

Τα αρμόδια Υπουργεία προσδοκούν ότι τα κίνητρα θα έχουν την ακόλουθη ανταπόκριση από το κοινό:

1.700 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (με επιδότηση έως 5.500€)

1.500 ηλεκτρικά ποδήλατα (με επιδότηση έως 800€)

1.500 ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα (με επιδότηση έως 800€)

1.000 ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά ταξί (με επιδότηση έως 10.500€ σε συνδυασμό με απόσυρση)

6.000 ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά εταιρικά οχήματα (με επιδότηση έως 5.500€)

1.000 οικιακοί σταθμοί φόρτισης (με επιδότηση 500€)

Ακόμη και αν σε κάθε κατηγορία όλες οι επιδοτήσεις αφορούν την ανώτατη τιμή, το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τα 56 εκατ. ευρώ. Άρα μένει ένα σημαντικό ποσό για απόσυρση αυτοκινήτου και δικύκλου (η απόσυρση παλαιού οχήματος είναι υποχρεωτική στα ταξί ενώ δεν είναι εφικτή στα ποδήλατα), καθώς και για την αγορά επιπλέον οχημάτων, που θα υπερβαίνουν τους στόχους της κυβέρνησης.


ΔΕΙΤΕ ΤΑ 10 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ


Τι θα γίνει αν η ζήτηση για επιδότηση σε μία κατηγορία είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη;

Σε σχετική ερώτησή μας, στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας είπαν ότι υπάρχει η δυνατότητα να «αντληθούν» χρήματα από άλλη κατηγορία.

Π.χ. αν η ζήτηση για ηλεκτρικά ποδήλατα ή ηλεκτρικά εταιρικά οχήματα είναι πολύ μεγάλη, ενώ αντίθετα στα ηλεκτρικά ταξί είναι χαμηλή, θα πάρουν χρήματα από το κονδύλι για τα ταξί.

Η λογική λέει ότι ιδιώτες και εταιρείες θα κινηθούν «συντηρητικά» το δεύτερο μισό του 2020, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας τόσο στον οικογενειακό προϋπολογισμό όσο και σε τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός. Αν υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021, τότε η ζήτηση για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα θα ανέβει σημαντικά, όμως δύσκολα θα εξαντληθεί το κονδύλι των 100 εκατ. ευρώ.

Πάντως όπως τόνισαν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι Υπουργοί, το πρόγραμμα επιδότησης της ηλεκτροκίνησης δεν είναι «one-off» και υπάρχει σχέδιο να επαναληφθεί και μετά το τέλος του 2021.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...