Πού θα φορτίζω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;

Οι επιλογές φόρτισης στο σπίτι, στη δουλειά, στο ταξίδι

  • -
  • -

Εντάξει, πήρα την επιδότηση για αγορά νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, που φθάνει τα 5.500 ευρώ (+1.000 ευρώ αν αποσύρω παλαιό όχημα), αλλά το ερώτημα παραμένει; Πού θα φορτίζω τις μπαταρίες του; Απάντηση δίνουμε σε αυτό το άρθρο, ώστε να λύσουμε τις απορίες σας και να μην βρεθείτε προ… εκπλήξεως.

1. Ποια είναι τα είδη των φορτιστών;

Καταρχάς να πούμε ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να «γεμίζει» τις μπαταρίες του σε τρία είδη φορτιστών: σε μία κοινή πρίζα σε οικία, σε επιτοίχιο φορτιστή (wallbox), σε ταχυφορτιστή.

Τις δύο πρώτες επιλογές μπορούμε να τις έχουμε στο σπίτι μας. Η πρώτη δε χρειάζεται κάποια εγκατάσταση, πέρα από έλεγχο από ηλεκτρολόγο, ενώ η δεύτερη απαιτεί εγκατάσταση wallbox, το οποίο προσφέρει πιο γρήγορη και πιο αξιόπιστη φόρτιση απ’ ό,τι η κοινή πρίζα.

Το wallbox κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ, όμως το κράτος θα επιδοτήσει την αγορά του με 500 ευρώ. Άρα με περίπου 500 ευρώ μπορούμε να έχουμε στο πάρκινγκ μας ένα wallbox.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΣΤΗ

Το τρίτο είδος φορτιστή είναι ο ταχυφορτιστής. Απαιτεί επένδυση για την εγκατάστασή του και δίκτυο ικανό να αντέξει τη λειτουργία του. Άρα ταχυφορτιστή δεν τοποθετούμε στο σπίτι μας. Μπορούμε να τον βρούμε σε ορισμένα σημεία των αυτοκινητοδρόμων, ή σε εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει τέτοιον στο χώρο στάθμευσης των εγκαταστάσεών τους.

2. Πόσο διαρκεί η φόρτιση σε κάθε ένα από τα τρία είδη φορτιστών;

Ο χρόνος για τη φόρτιση των μπαταριών εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας (μετριέται σε kWh). Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο περισσότερες ώρες χρειάζονται για τη φόρτισή της. Τα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης, έχουν φυσικά μικρότερη μπαταρία και άρα μικρότερη αυτονομία. Από την άλλη, τα μεγάλα ηλεκτρικά μοντέλα, όπως ένα SUV, απαιτούν μεγαλύτερη μπαταρία (καθώς καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια κατά την κίνησή τους).

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, με μπαταρία περίπου 35 kWh που προσφέρει αυτονομία περίπου 250 χλμ. με μία φόρτιση, απαιτεί περίπου 12 ώρες για να φορτίσει την μπαταρία του σε κοινή οικιακή πρίζα, περίπου 4 ώρες σε wallbox και λιγότερο από 1 ώρα σε ταχυφορτιστή.

Δείτε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Skoda CITIGOe iV

 

Ένα μεγάλο ηλεκτρικό SUV, με μπαταρία περίπου 90 kWh που προσφέρει αυτονομία περίπου 450 χλμ. με μία φόρτιση, χρειάζεται περισσότερες από 25 ώρες για να φορτίσει την μπαταρία του σε κοινή οικιακή πρίζα, περίπου 11 ώρες σε wallbox, περίπου 1,5 ώρα σε ταχυφορτιστή 50 kW και λιγότερο από 1 ώρα σε ταχυφορτιστή 110 kW.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΙΧ, ΤΑΞΙ, ΣΚΟΥΤΕΡ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

3. Πόσο κοστίζει η φόρτιση;

Πού λοιπόν με συμφέρει να φορτίζω; Στο σπίτι το βράδυ (με το νυχτερινό τιμολόγιο), σε κάποιο πάρκινγκ που μέσα στο κόστος στάθμευσης προσφέρει δωρεάν φόρτιση ή σε ταχυφορτιστή σε αυτοκινητόδρομο;

Στο σπίτι, η χρέωση εξαρτάται βέβαια από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, όμως μία μέση τιμή (με βάση το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ) είναι περίπου 8 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε ότι επί της τιμής, στο λογαριασμό υπάρχουν οι γνωστές προσαυξήσεις.

Αν έχουμε wallbox, έχουμε πιο γρήγορη φόρτιση και πιο αξιόπιστη: δηλαδή δεν θα «πέσει» η τάση κατά τη διάρκεια της φόρτισης.

Αν η εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε εγκαταστήσει wallbox (ή ακόμη καλύτερα ταχυφορτιστή), κερδίζουμε και σε χρόνο (το αυτοκίνητό μας φορτίζει όσο εμείς εργαζόμαστε) και σε χρήμα (τα έξοδα αναλαμβάνει ο εργοδότης μας, που έχει εξασφαλίσει κάποιες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις).


Αν ταξιδεύουμε και θέλουμε να φορτίσουμε σε ταχυφορτιστή σε αυτοκινητόδρομο, η χρέωση γίνεται ανά λεπτό της ώρας: 0,25 ευρώ ανά λεπτό, δηλαδή 15 ευρώ την ώρα, +2,5 ευρώ πάγιο, τελική τιμή 17,5 ευρώ την ώρα. Με αυτό το ποσό κερδίζουμε περίπου 200 χλμ. αυτονομίας. Το κόστος αυτό δεν είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο με συμβατικά καύσιμα, όμως αναμένεται ο τρόπος χρέωσης να αλλάξει και να γίνεται με βάση τις kWh που «αντλούμε» από τον ταχυφορτιστή.

ΤΟ GOCAR ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΤΙΣΤΩΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Για παράδειγμα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν εταιρείες ταχυφορτιστών, που αποτελούν κοινοπραξίες κατασκευαστών αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, η Ionity, κοινοπραξία των Ομίλων BMW, Mercedes-Benz, Ford, Volkswagen, χρεώνει μόλις 0,29 ευρώ ανά kWh για αυτοκίνητα που ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω εταιρείες και 0,79 ευρώ ανά kWh για αυτοκίνητα από άλλες μάρκες. Για παράδειγμα, το CITIGOe iV της Skoda, η οποία είναι μέλος του Ομίλου Volkswagen, θα φορτίσει πλήρως τη μπαταρία του με μόλις 10 ευρώ!

4. Τι πρέπει να κάνω τελικά;

Πριν επιλέξω το νέο μου ηλεκτρικό αυτοκίνητο (δείτε εδώ όλα όσα πωλούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα), θα πρέπει να εξετάσω τη χωρητικότητα της μπαταρίας του, πόση κατανάλωση ενέργειας γίνεται ανά 100 km και άρα πόση αυτονομία μου προσφέρει.

Στη συνέχεια να εξετάσω αν μπορώ να φορτίζω στην οικία μου (αν έχω κλειστή πυλωτή). Σε αυτή την περίπτωση η τοποθέτηση wallbox είναι η καλύτερη λύση, ιδίως τώρα με την επιδότηση των 500 ευρώ. Θα κερδίσω σε χρόνο και σε αποτελεσματικότητα.

Για αγορά ενός μεγάλου ηλεκτρικού, όπως ενός SUV, θα πρέπει να έχω εντοπίσει πού βρίσκονται τα διαθέσιμα σημεία ταχυφόρτισης (δείτε εδώ το χάρτη με όλους τους σταθμούς φόρτισης), ώστε να μην βρεθώ με μηδενική αυτονομία σε κάποιο ταξίδι.

Ο κερδισμένος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής, και στο

GOCAR

και το

GOELECTRIC

μαθαίνετε πρώτοι και με εγκυρότητα όλες τις εξελίξεις γύρω από την ηλεκτροκίνηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...