Κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο

Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στις 5 Ιουνίου, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού

  • -
  • -

Θέμα λίγων ημερών αποτελεί η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, που προετοίμασε η διυπουργική επιτροπή. Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, όπως τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης 28 Μαΐου. 

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτίθεται να παρίσταται στην παρουσίαση του νομοσχεδίου, την Παρασκευή 5 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

Ποια θα είναι τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά ΙΧ
 
Τα κίνητρα αφορούν τόσο επιδότηση αγοράς νέου αμιγώς ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού αυτοκινήτου (με εκπομπές έως 50 gr. CO2 ανά km), με ποσό που δεν είναι ακόμη γνωστό. Εκτιμάται πάντως ότι θα πλησιάζει τις 3.000-4.000 ευρώ.

Θα δοθούν επίσης κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως δωρεάν στάθμευση, ελεύθερη είσοδος στις λεωφορειολωρίδες κ.α. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα υπάρξει επιδότηση αγοράς και ηλεκτρικών σκούτερ/ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Δύο ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα, κίνητρα για ηλεκτρικά ταξί, θέσεις φόρτισης στους αυτοκινητοδρόμους

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε τους άξονες υποχρεώσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση:

Πρώτον, στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον οποίο θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μεγάλο μέρος των οχημάτων προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο κέντρο της Αθήνας.

Δεύτερον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διαμορφωθούν επίσης δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενθαρρυνθεί η αντικατάσταση των ΤΑΞΙ με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ειδικά για τα ΤΑΞΙ μπορεί να δοθεί επιδότηση, προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος και την απόσυρση από την κυκλοφορία του παλαιού.

Τρίτον, γίνεται προετοιμασία για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών φόρτισης κατά μήκους των αυτοκινητοδρόμων.

Μάλιστα, στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος από την ψήφιση, οι Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων, οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι, καθώς και οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι, θα εκπονήσουν υποχρεωτικά αυτοτελή μελέτη χωροθέτησης και δημιουργίας θέσεων στάθμευσης και επαναφόρτισης, εντός των διοικητικών τους ορίων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...