Ποια γράμματα δεν θα δεις ποτέ σε ελληνικές πινακίδες αυτοκινήτων;

Το ελληνικό αλφάβητο έχει 24 γράμματα, όμως στις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων χρησιμοποιούνται μόνο τα 14. Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • -
  • -

Από πλάνα του ελληνικού κινηματογράφου έχουμε δει πινακίδες κυκλοφορίας μόνο με αριθμούς, ή αργότερα με δύο γράμματα και αριθμούς. Τις τελευταίες δεκαετίες, στην Αττική το πρώτο γράμμα ήταν «Υ» και στη Θεσσαλονίκη το «Ν». Μετά ήρθε το «Ζ» στην πρωτεύουσα και αργότερα το «Ι» και το «Β». Όταν βέβαια οι συνδυασμοί γραμμάτων και αριθμών εξαντλούνται, τότε αναγκαστικά οι υπηρεσίες «δανείζονται» αρχικό γράμμα που… ανήκει σε άλλη περιοχή της χώρας, όπως το «Χ», με διαφορετικό γράμμα να ακολουθεί το πρώτο.

Ποια γράμματα δεν υπάρχουν στις ελληνικές πινακίδες αυτοκινήτων;

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα γράμματα διαθέσιμα. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι κεφαλαίοι χαρακτήρες που είναι κοινοί τόσο στο ελληνικό, όσο και στο λατινικό αλφάβητο. Οπότε, δεν βλέπουμε πινακίδες με τα γράμματα «Γ», «Δ», «Θ», «Λ», «Ξ», «Π», «Σ», «Φ», «Ψ», «Ω».

Δείτε ακόμη: Πινακίδες κυκλοφορίας - Σε ποιο νομό αντιστοιχεί κάθε γράμμα;

O λόγος έχει να κάνει με την ευκολία ανάγνωσης από όλους: κάθε γράμμα στην πινακίδα κυκλοφορίας θα πρέπει να διαβάζεται από οποιονδήποτε, αστυνομικές αρχές ή ιδιώτη σε περίπτωση π.χ. ατυχήματος. Είτε ένα ελληνικό αυτοκίνητο μεταβεί σε άλλη χώρα, είτε ένας τουρίστας επισκεφθεί τη χώρα μας. Σκεφτείτε ως παράδειγμα τις πινακίδες που χρησιμοποιούν μερικά κράτη της ανατολής. Γραμμένες αποκλειστικά με το δικό τους αλφάβητο, είναι αδύνατο να περιγράψετε την πινακίδα του οχήματος αν εμπλακείτε σε ένα συμβάν μαζί του. 

Υπάρχουν εξαιρέσεις για τα γράμματα των ελληνικών πινακίδων;

Παραπάνω, αναφέρουμε όλα τα γράμματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στις ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας. Όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, το γράμμα «Δ», το βρίσκουμε στις πινακίδες δοκιμής (ΔΟΚ) ή του Διπλωματικού Σώματος (ΔΣ). Τα «Π» και «Σ» εμφανίζονται στα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ το «Ξ» το βρίσκουμε στις πορτοκαλί με μαύρα γράμματα πινακίδες των Ξένων Αποστολών (ΞΑ). Επίσης, υπάρχει και το γράμμα «Λ» στις πινακίδες του Λιμενικού Σώματος.

Να αναφέρουμε ότι το γράμμα «Π» εμφανίζεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως τα οχήματα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), αλλά και στις πινακίδες ΑΝ Π για τους Ανάπηρους Πολέμου. Τέλος, υπάρχουν και οι πινακίδες ΕΣ του Ελληνικού Στρατού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...