Euro NCAP: Τι πρέπει να έχουν τα αυτοκίνητα για να πάρουν 5 αστέρια (video)

Μετωπική σύγκρουση με άλλο όχημα, έλεγχος για τραυματισμό οδηγού-συνοδηγού μετά από πλευρική σύγκρουση, είναι μερικές από τις αλλαγές στα crash test

  • -
  • -

Από τον Ιανουάριο είχαμε αναφερθεί εδώ στο GOCAR για το νέο πρωτόκολλο δοκιμών που εφαρμόζει από φέτος ο Euro NCAP, ο ανεξάρτητος οργανισμός που δοκιμάζει την παθητική και ενεργητική ασφάλεια των νέων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Κατά το 2019 δοκιμάστηκαν 55 μοντέλα, από 26 διαφορετικές μάρκες, με τα 41 εξ αυτών να βαθμολογούνται με «άριστα», δηλαδή 5 αστέρια.

Από φέτος όμως η αποστολή των κατασκευαστών αυτοκινήτων γίνεται πιο δύσκολη, καθώς το νέο πρωτόκολλο προβλέπει διαφορετικά τεστ:

Αντί για σύγκρουση με σταθερό εμπόδιο με ταχύτητα 64 km/h, πλέον τα νέα αυτοκίνητα θα δοκιμάζονται σε μετωπική σύγκρουση με άλλο όχημα, με την ταχύτητα και των δύο να είναι στα 50 km/h.

Το συγκεκριμένο τεστ δεν θα εξετάζει μόνο την προστασία των επιβατών στο υπό δοκιμή αυτοκίνητο, αλλά και το κατά πόσο προστατεύει τους επιβάτες στο άλλο όχημα!

Οι πλευρικές συγκρούσεις ευθύνονται για το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών και σοβαρά τραυματιών (μετά τις μετωπικές συγκρούσεις). Οι σχετικές αλλαγές από το Euro NCAP περιλαμβάνουν δοκιμές για τυχόν τραυματισμό οδηγού – συνοδηγού, με τον κεντρικά τοποθετημένο αερόσακο να προσφέρει προστασία και στους δύο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Και βέβαια θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά τα πρωτόκολλα δοκιμών ενεργητικής ασφάλειας, με τα ηλεκτρονικά συστήματα που προστατεύουν τόσο τους επιβάτες του οχήματος όσο και τους ευαίσθητους χρήστες των δρόμων: πεζούς και ποδηλάτες.

Η πανδημία του κορονοϊού επέφερε καθυστέρηση τόσο στις απαιτούμενες αλλαγές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και στην εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου από τον Euro NCAP. Έτσι τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμών θα δημοσιευτούν από τον οργανισμό μετά το καλοκαίρι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...