Τι αλλάζει από φέτος στις δοκιμές του Euro NCAP

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να «ιδρώσουν» κι άλλο για να αποκτήσουν τα 5 αστέρια

  • -
  • -

Νέο πρωτόκολλο δοκιμών εφαρμόζει από φέτος ο Euro NCAP, ο ανεξάρτητος οργανισμός που δοκιμάζει την παθητική και ενεργητική ασφάλεια των νέων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Πέρυσι δοκιμάστηκαν 55 μοντέλα, από 26 διαφορετικές μάρκες, που αντιπροσώπευσαν την πλειοψηφία των πωλήσεων στην Ευρώπη. Μόλις το 3% των αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν δεν αξιολογήθηκαν από το Euro NCAP! Από τα 55 αυτοκίνητα, τα 41 βαθμολογήθηκαν με 5 αστέρια (74,5%), αποδεικνύοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει για την ασφάλεια των οδηγών, επιβατών αλλά και των ευαίσθητων χρηστών των δρόμων (πεζοί, ποδηλάτες).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ 2019

Πλέον συστήματα όπως η αυτόνομη πέδηση (ΑΕΒ) ή η υποβοήθηση παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας ίσως δεν είναι αρκετά για να βαθμολογηθεί ένα αυτοκίνητο με 5 αστέρια. Από φέτος προστίθενται νέες δοκιμές για την ασφάλεια κατά την πρόσκρουση ή την αποφυγή σύγκρουσης, ενώ για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί τεστ για την επιβίωση των επιβαινόντων. Πώς θα γίνεται αυτό; Τα αυτοκίνητα θα αξιολογούνται για το αν φέρουν συστήματα που επιτρέπουν την ασφαλή και γρήγορη διάσωση των επιβατών.

Από το 2022 θα εφαρμοστεί ο ανανεωμένος γενικός κανονισμός ασφαλείας (GSR), με αρκετά συστήματα να γίνονται υποχρεωτικά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...