Η Ford νικάει... τις κουτσουλιές

Γούρι ή καταστροφή είναι οι κουτσουλιές;

  • -
  • -

Αν και ανεπιβεβαίωτες πηγές θεωρούν τις κουτσουλιές των πουλιών ως γούρι, το σίγουρο είναι ότι προκαλούν μεγάλη ζημιά στο χρώμα του αυτοκινήτου. Έτσι, με αφορμή το γεγονός αυτό, η Ford έκανε έρευνα σε εργαστήριο και με συνθετικά περιττώματα πουλιών, προκειμένου να διαπιστώσεις τις επιπτώσεις τους στα αυτοκίνητα.

Οι τεχνητές κουτσουλιές ψεκάζονται σε μεταλλικές επιφάνειες και μετά τοποθετούνται σε φούρνο με θερμοκρασία 40ο C, 50o C, 60o C. Με αυτόν τον τρόπο προσομοιώνουν τις πραγματικές συνθήκες, διαπιστώνοντας έτσι την αντιδιαβρωτική προστασία της βαφής.

Επιπλέον, τα πάνελ ψεκάζονται με μίγμα φωσφορικού οξέος και απορρυπαντικού, καθώς και με συνθετική γύρη πριν το τεστ αντοχής, σε θερμοκρασίες 60° C και 80° C για 30 λεπτά μέσα σε φούρνο. Η δοκιμή αυτή διασφαλίζει την προστασία των επιφανειών από αερομεταφερόμενα σωματίδια όπως η γύρη και το κολλώδες ρετσίνι των δέντρων. 

Οι δοκιμές περιλαμβάνουν επίσης τον “βομβαρδισμό” των βαμμένων επιφανειών με υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς διακοπή επί 6.000 ώρες (250 ημέρες) σε εργαστηριακές συνθήκες – προσομοιώνοντας πέντε χρόνια στο πιο ηλιόλουστο μέρος του πλανήτη – προκειμένου να αξιολογηθεί η αντοχή σε παράγοντες του περιβάλλοντος, τον έλεγχο της αντοχής τους σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, την έκθεση σε χειμερινές συνθήκες με κατάλοιπα αλατιού σε θάλαμο άλατος με υψηλή υγρασία, καθώς και την εικονική τους χρώση (εικονικό λέκιασμα) από υπερχείλιση καυσίμου στο πρατήριο ανεφοδιασμού.

Με τις δοκιμές αυτές η Ford μπορεί να καταλήξει σε μια ανθεκτική σύνθεση βαφής που αντέχει σε αυτού του είδους τις “επιθέσεις”.

Τέλος, η Ford συμβουλεύει όλους τους ιδιοκτήτες απλά να πλένουν τακτικά το αυτοκίνητό τους με σφουγγάρι και χλιαρό νερό που περιέχει σαμπουάν με ουδέτερο pH και να αφαιρούν αμέσως και προσεκτικά φαινομενικά αβλαβείς ουσίες από τη βαφή. Το κέρωμα των βαμμένων επιφανειών μία ή δύο φορές το χρόνο αυξάνει την αντοχή των νέων χρωμάτων σε «δριμείς επιθέσεις», διατηρώντας τη λάμψη τους σε βάθος χρόνου.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...