Πόσα είναι τα κρατικά έσοδα από τους φόρους στο αυτοκίνητο;

Τι δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών

  • -
  • -

Άνω των 440 δισ. ευρώ είναι τα ετήσια κρατικά έσοδα από τη φορολογία του κλάδου του αυτοκινήτου στις 14 κύριες αγορές της ΕΕ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύει η ACEA. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το έσοδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 3%.

Στον πίνακα της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, με τα ετήσια κρατικά έσοδα να υπολογίζονται στα 7,4 δισ. ευρώ.

Αυτό το ποσό χωρίζεται ως εξής:

300 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ στα αυτοκίνητα, στα σέρβις, στις επισκευές και στα ανταλλακτικά

300 εκατ. ευρώ από το τέλος ταξινόμησης και λοιπούς φόρους

1,2 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας

5,6 δισ. ευρώ από τους φόρους σε καύσιμα και λιπαντικά



Όπως τονίζει η ACEA, το ποσό των 440,4 δισ. ευρώ είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει η αυτοκινητοβιομηχανία για την Ευρώπη», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema. «Είναι άρα πολύ σημαντική για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα και τους κρατικούς προϋπολογισμούς ειδικότερα, η επιτυχής επανεκκίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την κρίση με τον Covid-19».

Οι 5 πρώτες χώρες σε κρατικά έσοδα από τον κλάδο του αυτοκινήτου είναι:

Γερμανία − €93,4 δισ.

Γαλλία − €83,9 δισ.

Ιταλία − €76,3 δισ.

Μ. Βρετανία − €54,1 δισ.

Ισπανία − €30 δισ.

Παράλληλα, μόλις 13 κράτη-μέλη της ΕΕ προσφέρουν επιδότηση για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με τα υπόλοιπα να δίνουν μείωση στη φορολογία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...