Η Ελλάδα έχει τον 4ο χαμηλότερο μέσο όρο CO2 στην Ευρώπη

Η μείωση πωλήσεων των diesel ανέβασε όμως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά αυτοκίνητο

  • -
  • -

Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε και το 2019 ο μέσος όρος εκπομπών CO2 ανά κάθε νέο επιβατικό αυτοκίνητο που ταξινομήθηκε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO Dynamics, ο μέσος όρος στη χώρα μας ανήλθε στα 116 g/km, αυξημένος κατά 4,6% σε σχέση με το 2018 (111,4 g/km). Ο μέσος όρος αυτός την φέρνει στην 4η θέση στη λίστα με τις 18 χώρες της ΕΕ όπου η μέτρηση έγινε με το πρωτόκολλο NEDC.

Ο χαμηλός μέσος όρος εκπομπών ρύπων οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες στράφηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης σε μικρότερου κυβισμού και όγκου (και άρα φθηνότερα) αυτοκίνητα. Η άνοδος σε σχέση με το 2018 αποδίδεται στη στροφή του κοινού προς τα βενζινοκίνητα μοντέλα, τα οποία εκπέμπουν περισσότερο CO2 σε σχέση με τα diesel.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΙ 1Ο ΜΑΡΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ CO2

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι 4 από τις 5 σημαντικές αγορές αυτοκινήτου στην Ευρώπη παρουσίασαν αυξημένο μέσο όρο CO2 το 2019 σε σχέση με το 2018: Γερμανία +0,8 gr/km, Μ. Βρετανία +2,3 gr/km, Ιταλία +3 gr/km, Ισπανία +2 gr/km. Μόνο η Γαλλία εμφάνισε πτώση στον μέσο όρο CO2 ανά νέο αυτοκίνητο (- 0,9 gr/km), χάρη κυρίως στις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το χαμηλότερο μέσο όρο στην ΕΕ έχει η Ολλανδία, με 100,1 gr/km, ενώ σε όλη την Ευρώπη η Νορβηγία με 60,3 gr/km.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...