Γιατί δόθηκαν 11 εκατ. ευρώ σε εταιρεία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμου εν μέσω της πανδημίας

Η επιδότηση λειτουργίας δεν έχει να κάνει με την περιορισμένη κίνηση των οχημάτων λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας

  • -
  • -

Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση ότι το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει σχεδόν 11 εκατ. ευρώ στην ιδιωτική εταιρεία «Μορέας ΑΕ» που λειτουργεί και συντηρεί τον οδικό άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και τον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτη.

Το ποσό των 10,98 εκατ. ευρώ καταβάλλεται ως επιδότηση λειτουργίας, με βάση το Όριο Κινδύνου Κυκλοφορίας – Εσόδων (ΟΚΚΕ) που έχει προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης, η οποία έγινε νόμος του κράτους το 2007.

Η επιδότηση αφορά το εξάμηνο που έληξε την 29η Φεβρουαρίου 2020 (πρόκειται για την 18η σχετική περίοδο) και προφανώς δεν προκλήθηκε εξαιτίας της χαμηλής κίνησης από τον περιορισμό στην κυκλοφορία οχημάτων λόγω του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης είναι 30 χρόνια.

Τι προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 25 της σύμβασης παραχώρησης, «σύμφωνα με την προσφορά, ο Παραχωρησιούχος έχει προσδιορίσει το Όριο Κινδύνου Κυκλοφορίας – Εσόδων (ΟΚΚΕ) που αναλαμβάνει για όλη τη διάρκεια της Περιόδου Επιδοτούμενης Λειτουργίας, υπό μορφή άμεσων εσόδων, σε τρέχουσες τιμές και προ ΦΠΑ, από την εκμετάλλευση του έργου.

Κατά τη Περίοδο Επιδοτούμενης Λειτουργίας του Έργου, το δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει ανά εξάμηνο στον Παραχωρησιούχο, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρήτρες του παρόντος άρθρου, επιδότηση λειτουργίας, το μέγιστο ύψος της οποίας (Μέγιστη Επιδότηση Λειτουργίας – ΜΕΛ) προσδιορίστηκε με την προσφορά.

Κατά τη 18η περίοδο, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, η επιδότηση – με την αναπροσαρμογή του ποσού – ανήλθε στα 10,98 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...