Κορονοϊός: Πόσες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν και πόσα αυτοκίνητα δεν έχουν παραχθεί στα ευρωπαϊκά εργοστάσια

Δείτε την αναλυτική λίστα για κάθε χώρα

  • -
  • -

Με τις μετακινήσεις να έχουν περιοριστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι φυσιολογικό να έχει σταματήσει πλήρως κάθε δραστηριότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η ζήτηση για νέα επιβατικά αυτοκίνητα έχει ουσιαστικά μηδενιστεί, το ίδιο και η παραγωγή οχημάτων στα εργοστάσια ανά την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τoν ACEA, την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, οι συνέπειες από τον Covid-19 είναι τεράστιες. Τουλάχιστον 1.110.107 θέσεις εργασίας – από τις συνολικά 2,6 εκατ. στο χώρο της παραγωγής αυτοκινήτων, βαν, φορτηγών και λεωφορείων στην Ευρώπη – βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «πρόκειται για συντηρητικές εκτιμήσεις, με βάση τα διαθέσιμα, αυτή τη στιγμή, δεδομένα».

Στον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας, από την «αλυσίδα» των επιχειρήσεων που συνεργάζονται με την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Ήδη πολλές εταιρείες έχουν περιορίσει το δυναμικό τους ή το μισθό που τους καταβάλλουν, με διοικητικά στελέχη να κάνουν το ίδιο με τις δικές τους αποδοχές.

Στη λίστα δε βρίσκεται βέβαια η Ελλάδα, καθώς εδώ και αρκετές δεκαετίες δεν υπάρχει στη χώρα μας γραμμή παραγωγής επιβατικών οχημάτων.

Στον παρακάτω πίνακα, δείτε – ανά χώρα – πόσες θέσεις εργασίας έχουν επηρεαστεί, και πόση παραγωγή οχημάτων έχει χαθεί όλο αυτό το διάστημα.


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...