Θα ενταχθούν τα πρατήρια καυσίμων στα μέτρα στήριξης λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού;

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων καταθέτει στο GOCAR τα αιτήματα του κλάδου

  • -
  • -

Το κλείσιμο των καταστημάτων, η εξ αποστάσεως εργασία και ο περιορισμός των μετακινήσεων, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, έχουν επιφέρει σημαντικό περιορισμό των διελεύσεων από τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Η μείωση του τζίρου τους, φθάνει το 80% την τρέχουσα εβδομάδα, συγκριτικά με την περίοδο πριν την πανδημία.

Και όμως ο κλάδος των πρατηρίων υγρών καυσίμων (που αφορά περίπου 5.300 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα) δεν έχει ενταχθεί σε αυτούς που υπάγονται στους ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας) που θα λάβουν κρατική ενίσχυση, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές.

Ο Γιώργος Ασμάτογλου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), μίλησε στο GOCAR για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, τα αιτήματά τους, αλλά και το μειωμένο ωράριο λειτουργίας που προτείνουν να καθιερωθεί άμεσα.

GOCAR: Τι ισχύει για τα πρατήρια υγρών καυσίμων; Περιλαμβάνονται στη λίστα με τους ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης;

Γιώργος Ασμάτογλου: Δυστυχώς δεν ισχύει τίποτα, διότι τα πρατήρια δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτούς τους ΚΑΔ. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, καθώς τα πρατήρια είναι σαν να είναι κλειστά. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να ελέγξει μέσα από την ΑΑΔΕ κάθε βράδυ τις πωλήσεις των πρατηρίων και να δει ότι ο τζίρος τους είναι μειωμένος κατά 80% αυτή την εβδομάδα. Ένα επιπλέον 20% πτώσης σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Έχουν λοιπόν ενταχθεί άλλοι κωδικοί, όπως π.χ. καλλιεργητής και πολλαπλασιαστής φυτών, και δεν έχουν μπει τα πρατήρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ;

GOCAR: Μία διευκρίνιση για το κοινό και τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων. Για να συμπεριληφθεί μία κατηγορία επιχειρήσεων στη λίστα με τους ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία τους;

Γιώργος Ασμάτογλου: Όχι, αρκεί να έχει πληγεί η λειτουργία τους από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού. Και είναι δεδομένο ότι η λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων έχει πληγεί. Μπορεί να το δει οποιοσδήποτε.

GOCAR: Με δεδομένη την πτώση τζίρου κατά 80%, τι γίνεται με τους εργαζομένους στα πρατήρια;

Γιώργος Ασμάτογλου: Προς το παρόν, στις περισσότερες περιπτώσεις διατηρείται ο ίδιος αριθμός εργαζομένων. Πιθανότατα όμως κάποιοι να μειώσουν τον αριθμό τους ή να προχωρήσουν σε απολύσεις, διότι τον επόμενο μήνα δεν θα μπορούν να τους πληρώσουν.

GOCAR: Αυτοί οι εργαζόμενοι θα λάβουν τη στήριξη των 800 ευρώ;

Γιώργος Ασμάτογλου: Όχι βέβαια, από τη στιγμή που τα πρατήρια καυσίμων δεν έχουν ενταχθεί στη λίστα με τις 91 κατηγορίες επιχειρήσεων που θα λάβουν το κρατικό βοήθημα.

GOCAR: Τι ενέργειες έχει κάνει η ομοσπονδία σας;

Γιώργος Ασμάτογλου: Έχουμε στείλει τρεις επιστολές στα αρμόδια υπουργεία, στις 17, στις 21 και στις 23 Μαρτίου, όμως δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση.

GOCAR: Με δεδομένη την εξαιρετικά περιορισμένη κίνηση στα πρατήρια, τι ζητάτε όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας τους;

Γιώργος Ασμάτογλου: Θα πρέπει να αλλάξει τουλάχιστον το ωράριό τους, για να μην σας πω ότι θα πρέπει να λειτουργούν πλέον 3 ημέρες την εβδομάδα. Το κλείσιμο των πρατηρίων κάποιες ώρες ή ημέρες θα επιφέρει περιορισμό στις μετακινήσεις. Ένα ανασταλτικό μέτρο των κινήσεων των πολιτών είναι και το να λειτουργούν τα πρατήρια τις μισές μέρες. Όλα τα πρατήρια μαζί, τις ίδιες ώρες και ημέρες. Να μην λέει κάποιος, «μπορώ να βρω βενζίνη σε εκείνο το σημείο, έλα να πάμε μια βόλτα».

Το τρεις ημέρες λειτουργίας που έχουμε προτείνει δεν είναι απόλυτο, το έχουμε πει για να τονίσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε και εμείς και οι καταναλωτές από την επαφή κατά τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα. Μπορούν τα πρατήρια να λειτουργούν 8 το πρωί με 5 το απόγευμα όλες τις ημέρες, ή πλήρες ωράριο λιγότερες ημέρες την εβδομάδα. Οι αλλαγές όμως πρέπει να γίνουν άμεσα, διότι αυτή η αόρατη απειλή είναι ταχύτατα μεταδόσιμη και πρέπει να προφυλάξουμε την υγεία και τη δική μας και των συμπολιτών μας.  

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...