Κορονοϊός: Οι επιδράσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία

Εργοστάσια κλείνουν, κόσμος δουλεύει από το σπίτι του, παρουσιάσεις νέων μοντέλων αναβάλλονται, σίγουρα ο Κορονοϊός έχει επηρεάσει δραματικά τις αυτοκινητοβιομηχανίες

  • -
  • -

Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρχει γωνιά του πλανήτη που να μην έχει πληγεί από τον Κορονοϊό. Πλέον μιλάμε για μια πανδημία που χρειάζεται ακραία μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε αρκετές χώρες, για να αντιμετωπιστεί.

Σίγουρα η υγεία αποτελεί προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη αξία, αλλά μετά από αυτό, η επόμενη σκέψη δεν μπορεί να μην είναι και η οικονομία, η οποία έχει πληγεί σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν φυσικά επηρεαστεί σημαντικά από τον Κορονοϊό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία, είναι οι πωλήσεις τον Φεβρουάριο στην Κίνα οι οποίες έπεσαν κατά 79%, αφού οι εκθέσεις έκλεισαν και το αγοραστικό κοινό έμεινε κλεισμένο στα σπίτια του προκειμένου να προστατευτεί από τον Κορονοϊό.

Αναμφίβολα, οι επιπτώσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι μεγάλες, αφού έχουν σταματήσει την εξέλιξη νέων μοντέλων, αλλά και τεχνολογιών, με τις παρουσιάσεις να έχουν μπει στον πάγο, για άγνωστο, προς το παρόν, χρονικό διάστημα, με τις εταιρείες πλέον όπως φαίνεται να στρέφονται σε υπηρεσίες για την καταπολέμηση του ιού. Από την άλλη, οι αντιπροσωπείες έχουν κλείσει τις πόρτες τους, και το κοινό τις δικές του στο σπίτι του.

Η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από όλες, με τραγικό απολογισμό κρουσμάτων και θυμάτων, προχώρησε σε κλείσιμο των εργοστασίων της, τόσο των εγχώριων, όσο και άλλων που διατηρούν εκτός συνόρων η FCA, σε Πολωνία και Σερβία. Ανάλογες είναι οι κινήσεις και των πιο φημισμένων εταιρειών supercars, Ferrari και Lamborghini, οι οποίες ακολούθησαν το παράδειγμα της FCA.

Η FCA ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αρχίσει ξανά την παραγωγή, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενθαρρύνοντας τους εργαζόμενους γραφείου να συνεχίσουν τη δουλειά τους από το σπίτι και παράλληλα, λαμβάνοντας μέτρα καθαρισμού στους χώρους εργασίας.

Το κλείσιμο των εργοστασίων στην Ευρώπη, μέχρι τις 27 Μαρτίου ανακοίνωσε και το Group PSA, που περιλαμβάνει τις εταιρείες Citroen, Peugeot, DS και Opel. Η Volkswagen που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην τροφοδοσία, έκλεισε επιλεκτικά τα εργοστάσια στην Ευρώπη. Ανάλογα, αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων στην Ευρώπη έχουν ανακοινώσει επίσης οι Ford, Toyota, Skoda, Porsche, Rolls Royce κ.α.

Με τις κινήσεις αυτές δίχως άλλο, αρκετές θέσεις εργαζομένων μένουν μετέωρες, με τον κόσμο να έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τον ιό και την ανησυχία για το μέλλον του. Παράλληλα, οι εξελίξεις στον χώρο του αυτοκινήτου έχουν μπει στον πάγο, με τις νέες τεχνολογίες και τα νέα μοντέλα να μην παρουσιάζονται πλέον. Όλα αυτά αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στην αγορά, στο άμεσο μέλλον.
Από την άλλη, η σχέση μας με το αυτοκίνητο φαίνεται να αλλάζει πάλι. Η κοινή χρήση οχημάτων για παράδειγμα χάνει έδαφος, με το μοντέλο της ιδιοκτησίας να επιστρέφει, αφού όπως έχουν τα πράγματα μπορούμε να κυκλοφορούμε στην καλύτερη περίπτωση δύο ανά αυτοκίνητο.

Επιπτώσεις υπάρχουν και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού ο κόσμος αποφεύγει το συνωστισμό σε αυτά, προτιμώντας το αυτοκίνητό του. Σε αυτή τη φάση και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας σε αρκετές χώρες, το περιβάλλον βγαίνει κερδισμένο, αφού οι ρύποι που εκλύονται έχουν περιοριστεί σημαντικά. Να και κάτι θετικό λοιπόν!

#μένουμε_ σπίτι

#φρενάρουμε_τον_ιό

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...