Το ηλεκτρικό ID.3 θα έχει χαμηλότερο κόστος αγοράς/χρήσης από ένα συμβατικό αυτοκίνητο βενζίνης ή diesel

Η Volkswagen βάζει τους αριθμούς κάτω για να το αποδείξει

  • -
  • -

H ηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με το υψηλό κόστος να αποτελεί ωστόσο τροχοπέδη για την απόκτηση ενός μοντέλου με αυτή την τεχνολογία. Η Volkswagen, ένας από τους δυναμικούς παίκτες στην ηλεκτροκίνηση, έρχεται να ανατρέψει την εικόνα κάνοντας μια ευθεία αντιπαράθεση του νέου της αμιγώς ηλεκτρικού ID.3 με ένα αντίστοιχο μοντέλο της γκάμας της με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η αρχική προσέγγιση του ID.3 είναι να καταστήσει προσιτή και πρακτική την ηλεκτροκίνηση. Για να το πετύχει αυτό έχει τιμή αντίστοιχη ενός μοντέλου με κινητήρα εσωτερικής καύσης, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, που η τιμή των ηλεκτρικών ήταν σημαντικά υψηλότερη. Οι κυριότεροι λόγοι που έγινε αυτό, είναι το χαμηλότερο κόστος των μπαταριών, η πιο αποδοτική παραγωγή, αλλά και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις πριμοδοτούν την αγορά ενός ηλεκτρικού.

Για παράδειγμα η απόκτηση ενός Volkswagen ID.3 στη Γερμανία – θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι - θα είναι σημαντικά πιο προσιτή, με την τιμή του να είναι χαμηλότερη του προκατόχου του e-Golf. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το τελευταίο στοίχιζε 36.900 €, έχοντας αυτονομία -με το πρωτόκολλο WLTP- 231 χιλιόμετρα, το ID.3 θα στοιχίζει κάτω από 30.000 € με την αυτονομία στη βασική του έκδοση να είναι 330 χιλιόμετρα. Επιπλέον, το ID.3 “Pro” με αυξημένη αυτονομία στα 420 χιλιόμετρα θα στοιχίζει 35.000 €, τιμή που είναι επίσης χαμηλότερη του e-Golf. Αυτό έγινε με ευρεία χρήση κοινών μηχανικών μερών, αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη των μπαταριών.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις κρατικές επιδοτήσεις, όπως ισχύει για παράδειγμα στη Γερμανία που επιδοτεί με ένα γενναίο ποσό την απόκτηση ενός ηλεκτρικού μοντέλου, το ID.3 θα στοιχίζει 23.430 €. Τιμή που μας είχαν «υποσχεθεί» έναν περίπου χρόνο πριν, όταν είχαμε βρεθεί στο Wolfsburg για να μας ανακοινώσουν τα νέα ηλεκτρικά τους σχέδια και προφανώς υπολόγισαν την κρατική επιδότηση. Διαβάστε πατώντας εδώ τι γράφαμε τότε.

Όσον αφορά τη συντήρηση του μοντέλου, το ID.3 δεν απαιτεί αλλαγές λιπαντικών κτλ. παρά μόνο επίσκεψη στο συνεργείο κάθε δύο χρόνια και ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει, απλώς και μόνο για μια επιθεώρηση, έχοντας έτσι μεγάλο πλεονέκτημα στη συντήρηση. Στο εξωτερικό λαμβάνουν επίσης στα θετικά το χαμηλότερο κόστος ασφάλισης που έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έναντι ενός με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τη Volkswagen, η ευρεία παραγωγή των ηλεκτρικών και η μεγαλύτερη ζήτηση θα τα καταστήσει πιο εμπορικά και ως μεταχειρισμένα. Σε αυτό συμβάλει και η εγγύηση οκτώ ετών ή 160.000 χλμ. για τις μπαταρίες. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επόμενα χρόνια η αξία των ηλεκτρικών ως μεταχειρισμένα θα έχει εξισωθεί με αυτή των μοντέλων που εφοδιάζονται με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Έτσι, ως συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή τη σύγκριση των Γερμανών, συνολικά η αναλογία κόστους απόκτησης και χρήσης φέρνει τα ηλεκτρικά σε αρκετά καλή θέση. Ανάλογα με το μοντέλο μάλιστα μπορεί να προκύπτει και σημαντικό όφελος υπέρ των ηλεκτρικών και έναντι των μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό συνυπολογίζοντας και την κρατική επιδότηση. Στο άμεσο μέλλον ωστόσο αναμένεται να είναι ανταγωνιστικά ακόμα και χωρίς αυτή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...