100 χρόνια Mazda, 100 χρόνια διαφορετική ματιά στην αυτοκίνηση (vid)

Πώς έφθασε από την παραγωγή φελλών στην κατασκευή εξαιρετικών αυτοκινήτων

  • -
  • -

Την ώρα που στην Αττική οδηγούμε το νέο Mazda2, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής παρουσίασής του, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Χιροσίμα, πραγματοποιήθηκε η τελετή για τα 100ά γενέθλια της ιαπωνικής εταιρείας.

Η Mazda διανύει μία άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο της ιστορίας της, με την ηλεκτροκίνηση να συμπλέει με την εντυπωσιακή σχεδίαση και την τεχνολογική καινοτομία που τη χαρακτηρίζει.

Η εταιρεία άρχισε να λειτουργεί το 1920, ως παραγωγός φελλών. Ο Jujiro Matsuda ανέλαβε τα ηνία της Toyo Cork Kogyo Co., Ltd και την μετέτρεψε αρχικά σε κατασκευαστή βιομηχανικών εργαλείων και στη συνέχεια οχημάτων. Πρώτο ήταν το 1931 το τρίκυκλο φορτηγό Mazda-Go.

Λίγους μήνες μετά την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, επανάρχισε η παραγωγή φορτηγών. Το πρώτο επιβατικό μοντέλο λανσαρίστηκε το 1960, στο πρόσωπο του Mazda R360, στη δημοφιλή κατηγορία των kei-car.

Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες, τόσο στην παραγωγή αυτοκινήτων όσο και στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, όπως ο θρίαμβος το 1991 στις 24 ώρες του Mans με το Mazda 787B.

Το μέλλον της Mazda διαγράφεται το ίδιο λαμπρό με το υπερήφανο παρελθόν της. Οι κινητήρες νέας τεχνολογίας Skyactiv-X και το πρώτο ηλεκτρικό της SUV, το ΜΧ-30, αποτελούν πυλώνα για τα πρώτα χρόνια του δεύτερου αιώνα της.

To Mazda Cosmo Sport 110S, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με περιστροφικό κινητήρα

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...