Τι να κάνω αν μου κάψουν το αυτοκίνητο

Η διαδικασία για να αποζημιωθώ άμεσα σε ένα τέτοιο περιστατικό

  • -
  • -

Οι δεκάδες εμπρησμοί αυτοκινήτων τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν προκαλέσει ανησυχία, καθώς είναι ένα ενδεχόμενο από το οποίο δεν μπορούν να προστατευτούν όσοι δε διαθέτουν κλειστό πάρκινγκ και σταθμεύουν το όχημά τους στο δρόμο.

Τι πρέπει να κάνουμε όμως σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα αποζημιωθούμε; O Κώστας Μπερτσιάς, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στον κλάδο του αυτοκινήτου, εξηγεί στο GOCAR όλες τις κινήσεις που πρέπει να έχουν γίνει πριν αλλά και μετά το περιστατικό.

«Καταρχάς, θα πρέπει να έχουμε ασφαλίσει το όχημά μας, και όχι μόνο με τη βασική κάλυψη. Θα πρέπει να έχουμε επιλέξει το πακέτο κάλυψης πυρκαγιάς από κάθε αιτία. Αυτό καλύπτει όλα τα περιστατικά: εμπρησμού κατά τη διάρκεια ταραχών, διαδηλώσεων, από κακόβουλη ενέργεια».

Ο κ. Μπερτσιάς μας υπενθυμίζει άλλες δύο σημαντικές παραμέτρους. «Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να προσέξουν την αξία για την οποία το ασφαλίζουν. Άλλη είναι η αξία για ένα καινούργιο αυτοκίνητο και άλλη για ένα μεταχειρισμένο. Επίσης, σε κάθε ανανέωση του συμβολαίου θα πρέπει να γίνεται επικαιροποίηση της αξίας του οχήματος».

Τι πρέπει να κάνουμε όταν βρούμε το αυτοκίνητό μας καμμένο; «Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο, ο οποίος θα μας κατευθύνει σχετικά. Αν π.χ. το συμβάν έχει καταγραφεί από την Αστυνομία ή το Πυροσβεστικό Σώμα, θα χρειαστεί ένα αντίτυπο από το βιβλίο συμβάντων».

Και ποιο είναι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την αποζημίωση; «Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπως στην τραγωδία στο Μάτι, οι αποζημιώσεις καταβάλλονταν άμεσα, μέσα σε έναν μήνα. Το διάστημα που μεσολαβεί είναι λίγες εβδομάδες, εκτός αν υπάρχει κάποια διένεξη που αφορά π.χ. αν το όχημα έχει καταστραφεί ολικώς ή μερικώς».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...