Όριο ταχύτητας 40 km/h στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

Ανησυχητικά ευρήματα μετά από οπτικό έλεγχο που έγινε στη γέφυρα

  • -
  • -

Τη λήψη προληπτικών μέτρων για την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, που περιλαμβάνουν την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 40 km/h και την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών άνω των 50 τόνων, ζήτησε με έγγραφό του προς το Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Η εφαρμογή των μέτρων άρχισε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020. Επιτρέπεται μόνο ένα όχημα άνω των 3,5 τόνων να βρίσκεται πάνω στη γέφυρα κάθε στιγμή, με αποτέλεσμα τα φορτηγά να σχηματίζουν ουρές στις δύο πλευρές της γέφυρας.

Το θέμα προέκυψε μετά τον οπτικό έλεγχο στη γέφυρα, η οποία διασχίζει την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, από τον Καθηγητή Γεφυροποιίας Στέργιο Μητούλη. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο κ. Μητούλης χαρακτήρισε τα μέτρα «ασπιρίνες» και επισήμανε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα πρώτα τμήματα της γέφυρας από Κοζάνη προς Σέρβια, τα οποία έγιναν με τη μέθοδο της προβολοδρόμισης, καθώς εκεί παρατηρούνται κατακόρυφες μετακινήσεις γιατί υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που κατασκευάστηκαν με το συμβατό τρόπο.

Ο κ. Μητούλης τόνισε ότι ο πρώτος έλεγχος που έγινε ήταν οπτικός, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη την κατάσταση και «χρήζει όπως είπε μελέτης», ενώ επισήμανε ότι δεν μπορούν να γίνουν επεμβάσεις στα σημεία της γέφυρας που κατασκευάστηκε με την προβολοδρόμιση.

Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων Νεράιδας έχει μήκος 1.372 μέτρα. Το έργο δημοπρατήθηκε το 1972  και εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 1976. Η γέφυρα αποτελεί τμήμα της Ε.Ο. Κοζάνης-Λάρισας, βρίσκεται 15 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 7 χλμ. βορειοδυτικά των Σερβίων.

[Πηγή: ΕΡΤ]

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...