Πώς εφαρμόζεται η απαγόρευση ρυπογόνων οχημάτων στη Βαρκελώνη

Ισχύει Δευτέρα-Παρασκευή, 7 το πρωί με 8 το βράδυ και τα πρόστιμα κυμαίνονται από 200 έως 1.800 ευρώ

  • -
  • -

Σε εφαρμογή τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2020 η ζώνη χαμηλών ρύπων (LEZ) της Βαρκελώνης, που αποκλείει την κυκλοφορία παλαιάς τεχνολογίας (και άρα ρυπογόνων) οχημάτων. Με έκταση 95 τ.χλμ., ο… δακτύλιος αφορά την μητροπολιτική περιοχή, δηλαδή όχι μόνο το Δήμο της Βαρκελώνης (με εξαίρεση τη βιομηχανική περιοχή Zona Franca) αλλά και τους όμορφους δήμους Sant Adrià de Besòs και L'Hospitalet de Llobregat, καθώς και τμήμα των δήμων Esplugues de Llobregat και Cornellà de Llobregat.

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας της ζώνης και ποια οχήματα αφορά;

Η ζώνη χαμηλών ρύπων της Βαρκελώνης ισχύει Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σε αυτήν δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν οχήματα (αυτοκίνητα, μοτισικλέτες και μοτοποδήλατα) που δεν φέρουν το περιβαλλοντικό σήμα DGT. Πρόκειται για αυτοκίνητα βενζίνης προ Euro 3 (με πινακίδες κυκλοφορίας πριν το 2000) και πετρελαίου προ Euro 4 (με πινακίδες κυκλοφορίας πριν το 2005 ή το 2006).

Τα παλαιά οχήματα μπορούν πάντως να κυκλοφορούν στους αυτοκινητοδρόμους που διασχίζουν τη ζώνη χαμηλών ρύπων, χωρίς όμως να επιτρέπεται η έξοδος από αυτούς εντός της Βαρκελώνης.

Υπάρχουν εξαιρέσεις;

Ναι, δίνεται παράταση ενός έτους για τα επαγγελματικά οχήματα (βαν, φορτηγά, λεωφορεία). Μετά την 1/1/2021 η απαγόρευση θα ισχύει και για αυτά τα οχήματα.

Επίσης, επιτρέπεται η κυκλοφορία εντός της ζώνης στα οχήματα που μεταφέρουν ΑμεΑ, καθώς και στα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά κ.α.). Μπορούν να δοθούν ημερήσιες κάρτες εισόδου για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων, όχι για πάνω από 10 ημέρες το χρόνο συνολικά.

Ισχύει και για τους επισκέπτες της πόλης;

Ναι, είτε πρόκειται για κατοίκους άλλων περιοχών της Ισπανίας είτε για κατοίκους του εξωτερικού, που επισκέπτονται τη Βαρκελώνη με το όχημά τους.

Πώς επιτηρείται η ζώνη χαμηλών ρύπων;

Πέρα από τους αστυνομικούς που θα μπορούν να ελέγχουν παλαιά οχήματα μέσω υπολογιστή, έχουν τοποθετηθεί περισσότερες από 100 κάμερες ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας, σε διάφορα σημεία της μητροπολιτικής περιοχής της Βαρκελώνης.

Πόσο είναι το πρόστιμο;

Το πρόστιμο κυμαίνεται από 200 έως 1.800 ευρώ, ανάλογα με το αν η παράβαση κριθεί μικρή, σημαντική, ή πολύ σημαντική. Για όσους επαναλαμβάνουν την παραβίαση της ζώνης, το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 30%. Δίνεται πάντως τρίμηνη περίοδος χάριτος.

Δίνονται κάποια κίνητρα για να αποσυρθούν τα ρυπογόνα οχήματα;

Η δημοτική αρχή παρέχει δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μεταφοράς, σε όσους αποσύρουν το παλαιό τους όχημα και το στείλουν για ανακύκλωση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...