"Πράσινος" φόρος στα καύσιμα

Ταυτόχρονη κατάργηση των τελών κυκλοφορίας

  • -
  • -

Νέο φόρο, ανάλογο της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπει κάθε αυτοκίνητο, σκοπεύει σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΙ να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η πρόταση θα συζητηθεί μέσα στον Ιούνιο.

Παρόμοια είναι και η εισήγηση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση: Κατάργηση των τελών κυκλοφορίας με παράλληλη αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Σύμφωνα με την επιτροπή, η επιβάρυνση πρέπει να περάσει στη χρήση των περισσοτέρων από 5,5 εκατ. oχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, δηλαδή στην κατανάλωση του καυσίμου.

Η ενσωμάτωση των τελών κυκλοφορίας στα καύσιμα καθιστά το σύστημα πιο δίκαιο, καθώς έτσι κάθε όχημα χρεώνεται ανάλογα με τη χρήση, συνεπώς την επιβάρυνσση που επιφέρει στο οδικό δίκτυο και το κυκλοφοριακό, αλλά και τους ρύπους που εκπέμπει. Τίθενται ωστόσο δύο σοβαρά ζητήματα:

α) Τι θα γίνει με τα επαγγελματικά (επιβατικά και φορτηγά) οχήματα; Οι οδηγοί τους θα πληρώνουν τον ίδιο φόρο για να εξασκούν το επάγγελμά τους με όσους χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για… βόλτα;

β) Δεδομένου πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων έχει αυξηθεί ήδη τρεις φορές από την αρχή του 2010, ένας ακόμη φόρος θα εκτινάξει την τιμή ανά λιτρο σε δυσθεώρητα ύψη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...