Πώς θα υπολογίζεται από το 2020 ο φόρος στα εταιρικά οχήματα (παράδειγμα)

Η νέα κλιμακωτή φορολόγηση προσφέρει σημαντικό όφελος στον εργαζόμενο που έχει εταιρικό αυτοκίνητο

  • -
  • -

Πιο προσιτή γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 η απόκτηση ενός εταιρικού οχήματος για χιλιάδες εργαζομένους, καθώς αλλάζει η διαδικασία φορολόγησης των παροχών σε είδος. Η ρύθμιση περιλαμβανόταν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή και ισχύει από την πρώτη μέρα του νέου έτους.

Ειδικότερα, η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε διάστημα εντός του φορολογικού έτους, υπολογίζεται με βάση την σχετική κλίμακα, ως ποσοστό επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος.

ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΙΣΘΩΣΩ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟ 2020; 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Αυτό σημαίνει ότι πλέον, ο υπολογισμός της αξίας της παραχώρησης του οχήματος, γίνεται «κλιμακωτά» με την εφαρμογή του σχετικού συντελεστή στο τμήμα της τιμής προ φόρων που εμπίπτει στο σχετικό «κλιμάκιο», εν αντιθέσει με το προηγούμενο σύστημα, όπου το σύνολο της αξίας του οχήματος υπαγόταν σε έναν και μόνο συντελεστή.

Παράδειγμα για εταιρικό αυτοκίνητο με ΛΤΠΦ 17.100 ευρώ

Για την καλύτερη κατανόηση του νέου τρόπου υπολογισμού της αξίας παραχώρησης ενός οχήματος, το Υπουργείο Οικονομικών παρέθεσε το ακόλουθο παράδειγμα:

Παραχωρείται όχημα με ΛΤΠΦ 17.100 ευρώ σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο της επιχείρησης. Το όχημα αυτό έχει αποκτηθεί ως καινούριο από την επιχείρηση, προ ενός έτους και άρα η αξία από την παραχώρησή του, δεν υπόκειται σε μείωση λόγω παλαιότητας.

Με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ανέρχεται σε:

ΛΤΠΦ (σε ευρώ) 17.100
Συντελεστής Υπολογισμού 14%
Αξία Παραχώρησης (σε ευρώ) 2.394

Με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, για το ίδιο όχημα ανέρχεται σε:
ΛΤΠΦ (σε ευρώ)               Συντελεστής Υπολογισμού          Αξία Παραχώρησης (σε ευρώ)

14.000                                   4%                                                          560
3.000                                     20%                                                        600
100                                        33%                                                        33
Σύνολο 17.100                                                                                   1.193

Συνεπώς, από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης την 1/1/2020 και με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, γίνεται πλέον «κλιμακωτά» και οδηγεί σε χαμηλότερη επιβάρυνσή του για το ίδιο όχημα (η διαφορά στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι 1.201 ευρώ).

Υπενθυμίζεται, ότι εφόσον το όχημα παραχωρείται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχει ΛΤΠΦ έως 17.000 ευρώ, δεν υπολογίζεται η αξία της παραχώρησής του, ως εισόδημα για τον εργαζόμενο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...