Με συμφέρει να μισθώσω αυτοκίνητο το 2020;

Ο Εμπορικός Διευθυντής της LeasePlan αναλύει στο GOCAR τις αλλαγές που επιφέρει στο leasing το νέο φορολογικό πλαίσιο

  • -
  • -

Στον εξορθολογισμό της παροχής εταιρικού αυτοκινήτου προς τους εργαζομένους μέσω leasing στοχεύει ο νόμος για τη φορολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Με αυτόν τέθηκαν νέοι συντελεστές ανά κλιμάκιο, ενώ δεν θα υπάγονται σε φορολόγηση οι παροχές σε οχήματα που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της εργασίας των εργαζομένων, αρκεί η Λιανική Τιμή Πώλησης προ Φόρων (ΛΤΠΦ) να μην ξεπερνά τα 17.000 ευρώ.

Το γεγονός ότι ο υπολογισμός της αξίας της παραχώρησης του οχήματος θα γίνεται πλέον «κλιμακωτά» με την εφαρμογή του σχετικού συντελεστή στο τμήμα της τιμής προ φόρων που εμπίπτει στο σχετικό «κλιμάκιο» και όχι όπως μέχρι τώρα, όπου το σύνολο της αξίας του οχήματος υπαγόταν σε έναν και μόνο συντελεστή, μειώνει αισθητά τη φορολογία. Για παράδειγμα, η αξία παραχώρησης για εταιρικό αυτοκίνητο με ΛΤΠΦ 17.100 ευρώ υποχωρεί από τα 2.394 ευρώ στα 1.193 ευρώ.

Σημαντικό θα είναι επίσης το όφελος και για επιχειρήσεις που θα μισθώσουν ή θα αγοράσουν ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό αυτοκίνητο (με ρύπους έως 50 g. CO2 ανά km).

Ο Εμπορικός Διευθυντής της LeasePlan Hellas, Χρήστος Παπαγιαννόπουλος, αναλύει στο GOCAR πώς θα επηρεάσουν την ελληνική αγορά μίσθωσης οχημάτων οι αλλαγές στη φορολογία, ενώ απαντά και στο ερώτημα αν είναι συμφέρουσα η μίσθωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

GOCAR: Το αφορολόγητο όριο για κάτοχο εταιρικού αυτοκινήτου το οποίο είναι απαραίτητο για την εκτέλεση της εργασίας του αυξήθηκε στα 17.000 ευρώ. Πώς κρίνετε το συγκεκριμένο μέτρο;

Χρήστος Παπαγιαννόπουλος: Είναι ένα θετικό μέτρο, διότι έτσι δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους αμιγώς για εταιρικούς σκοπούς να έχουν περισσότερες επιλογές. Με δεδομένο ότι διανύουν πολλά χιλιόμετρα θα μπορούν πλέον να επιλέξουν ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο με περισσότερες δυνατότητες.

GOCAR: Επιπλέον δίνεται έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προσαυξημένης κατά 30%, για όσες επιλέξουν ένα αμιγώς ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό αυτοκίνητο, με εκπομπές CO2 έως 50 g/km και μέγιστη λιανική τιμή προ φόρων 40.000 ευρώ και όσες εγκαταστήσουν και λειτουργούν δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Πώς θα εφαρμόζεται αυτή η έκπτωση;

Χρήστος Παπαγιαννόπουλος: Καταρχάς στη LeasePlan θεωρούμε ότι αυτή είναι η πιο σημαντική παράμετρος του νέου νόμου, όσον αφορά τα εταιρικά αυτοκίνητα. Διότι το σκεπτικό είναι να δοθούν κίνητρα για πιο πράσινα αυτοκίνητα και να αυξηθεί ο αριθμός όσων κυκλοφορούν στους δρόμους. Οπότε και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα είναι μικρότερο. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται στην Ελλάδα κίνητρο, ευθέως και προς τον τελικό χρήστη προκειμένου να έχει ένα πράσινο αυτοκίνητο στην κατοχή του.

Όταν πρόκειται για τις δύο παραπάνω δαπάνες, οι εταιρείες εγγράφουν στον ισολογισμό τους ως έξοδο τη συγκεκριμένη δαπάνη προσαυξημένη κατά 30%. Π.χ. αν έχουν δαπανήσει 10.000 €, το εγγράφουν στον ισολογισμό τους ως 13.000 €. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η φορολογία του κέρδους μίας επιχείρησης και να υπάρχει ωφέλεια στα κέρδη μετά φόρων. Άρα έχει σημαντικό φορολογικό πλεονέκτημα και η ίδια η εταιρεία αν κινηθεί προς την ηλεκτροκίνηση.

GOCAR: Θεωρείτε επαρκές και ρεαλιστικό το όριο λιανικής τιμής προ φόρων 40.000 ευρώ; Ή θα έπρεπε να είναι υψηλότερο;

Χρήστος Παπαγιαννόπουλος: Σύμφωνα με μία πρώτη μελέτη την οποία κάναμε στην LeasePlan, σε αυτό το όριο εμπίπτουν αρκετά ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα. Οπότε δίνει μία ευρεία γκάμα οχημάτων στους χρήστες προκειμένου να επιλέξουν. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ακολουθήθηκε, η πρακτική άλλων Ευρωπαϊκών χωρών,  οι οποίες  έχουν δώσει τέτοιου είδους κίνητρα στη φορολόγηση παροχής σε είδος, έτσι ώστε να προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους προς την πράσινη αυτοκίνηση.

GOCAR: Οι εταιρείες μίσθωσης στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η LeasePlan, προσθέτουν στο στόλο τους ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πιστεύετε ότι εντός του 2020 θα υπάρχει ενδιαφέρον για μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων τόσο από ιδιώτες όσο και από εταιρείες για τους στόλους τους;

Χρήστος Παπαγιαννόπουλος: Θεωρούμε σίγουρο ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα το νέο φορολογικό πλαίσιο θα επιφέρει αρκετές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε στην Ελλάδα το επόμενό μας αυτοκίνητο. Κάτι που αφορά και τις εταιρείες και τους ιδιώτες. Καθώς στη Lease Plan έχουμε πελάτες από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και όλων των μεγεθών, από ιδιώτες έως ελεύθερους επαγγελματίες και μεγάλες εταιρείες, έχουμε διαπιστώσει ότι οι ιδιώτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που καταλήγουν στη λύση του leasing κάνουν ορθολογικότατες επιλογές αυτοκινήτου. Επιλέγουν σε μεγάλο ποσοστό υβριδικά αυτοκίνητα, γιατί το τελικό κόστος χρήσης του οχήματος, δηλαδή το μηνιαίο μίσθωμα και το κόστος καυσίμου, είναι πολύ μικρότερο.

Στη LeasePlan έχουμε ήδη μισθώσει αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έχουμε επίσης ιδιόκτητα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούμε εδώ και ένα χρόνο για να τα χρησιμοποιούμε για την πραγματοποίηση των επαγγελματικών μας συναντήσεων. Ό,τι χρειάζεται για τη δουλειά μας γίνεται πλέον μόνο με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

GOCAR: Αν πρέπει να κάνετε μία εκτίμηση, βάσει του οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, σε τι ποσοστό μπορεί να φθάσει το 2020 το μερίδιο των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων από το συνολικό αριθμό οχημάτων που μισθώνει η LeasePlan;

Χρήστος Παπαγιαννόπουλος: Μία τέτοια πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη. Στόχος μας για το 2020 είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή που να ταιριάζει στις ανάγκες τους. Παράλληλα θα ήθελα να τονίσω ότι η LeasePlan είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας EV100, που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και μέσω της οποίας 100 εταιρείες από όλο τον κόσμο προωθούν την ηλεκτροκίνηση.  

GOCAR: Αν κάποιος σας ρωτούσε “γιατί ως ιδιώτης να μισθώσω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αυτή τη στιγμή εφόσον δεν υπάρχουν σταθμοί φόρτισης”, εσείς τι θα του απαντούσατε;

Χρήστος Παπαγιαννόπουλος: Καταρχάς κάποιος για να μισθώσει οποιοδήποτε αυτοκίνητο θα πρέπει να κάνει μία μικρή μελέτη. Τον συμφέρει ή όχι; Και στη συνέχεια να επιλέξει τον τύπο του αυτοκινήτου. Θα είναι ηλεκτρικό, plug-in hybrid, πετρελαιοκίνητο, βενζινοκίνητο; Είναι κάτι που εξαρτάται από τη χρήση του αυτοκινήτου. Δεν υπάρχει μία απάντηση για όλα. Εξαρτάται από το αν πρόκειται για αυτοκίνητο πόλης που κινείται αμιγώς εντός του αστικού ιστού ή θα έχει χρήση και εκτός πόλεων, πόσα χιλιόμετρα διανύει ημερησίως και ετησίως. Αν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα πρέπει ο κάθε ένας να υπολογίσει το συνολικό κόστος χρήσης, μίσθωμα συν εκτιμώμενο κόστος καυσίμου, και να δει τι τον συμφέρει. Εκεί θεωρούμε ότι είναι και η προστιθέμενη αξία της LeasePlan, συμβουλεύοντας τους πελάτες προς την ορθολογικότερη επιλογή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...