Fiat 147: Το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με αιθανόλη (vid)

Παρουσιάστηκε πριν 40 χρόνια και αποτέλεσε το πρώτο βήμα για οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα

  • -
  • -

Πριν 40 χρόνια η Fiat παρουσίασε το 147 ethanol, πρώτο μοντέλο που χρησιμοποιούσε για την κίνησή του αιθανόλη, η οποία προερχόταν από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Fiat έγινε η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε σε αυτοκίνητο παραγωγής ως καύσιμο το φυσικό αέριο (CNG), εγκαινιάζοντας μια νέα κατηγορία οχημάτων.

Σήμερα συνεχίζει την έρευνα με τη δοκιμή σε συνεργασία με τον πολυεθνικό ενεργειακό κολοσσό Eni του νέου καυσίμου «Α20», την περαιτέρω εξέλιξη των συστημάτων CNG, ενώ στη Βραζιλία ετοιμάζεται για ακόμα μία καινοτομία με την εξέλιξη ενός νέου, υψηλής απόδοσης, υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα αιθανόλης άμεσου ψεκασμού που θα ονομάζεται Ε4. Η έρευνα συνεχίζεται ώστε η αιθανόλη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τόσο στη νέα γενιά υβριδικών οχημάτων, όσο και μελλοντικά σε συστήματα με ενεργειακές κυψέλες.  

Τα εναλλακτικά καύσιμα αποτελούν σήμερα μια προσιτή και πρακτική λύση μετακίνησης ή οποία υπό συνθήκες είναι πιο φιλική ακόμα και από την ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα και με πρόσφατες μελέτες, όπως εκείνη που πραγματοποίησε ο Γαλλικός δημόσιος οργανισμός IFP Energies Nouvelles. Η έρευνα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η χρήση CNG και ειδικότερα βιομεθανίου στην περίπτωση των μικρών οχημάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα Fiat Panda CNG και Fiat Professional Fiorino, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του αέρα.  Το φυσικό αέριο (CNG) εκπέμπει σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές από οποιοδήποτε ορυκτό καύσιμο, ενώ η αιθανόλη που παράγεται από ζαχαρότευτλα έχει σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο CO2, αφού οι σχετικές εκπομπές των οχημάτων ισοσκελίζονται σε ποσοστό περίπου 80% από την μετατροπή του αερίου σε οξυγόνο μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης που πραγματοποιούν τα φυτά από τα οποία παράγεται το καύσιμο.

Επίσης τα εναλλακτικά καύσιμα μέσω της καθαρότερης καύσης που προσφέρουν αυξάνουν την αξιοπιστία των μηχανικών μερών, μειώνοντας παράλληλα σημαντικά και τις ανάγκες συντήρησης.  

Με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από την παρουσίαση του πρώτου αυτοκινήτου παραγωγής που χρησιμοποιούσε αιθανόλη, η Fiat, έβγαλε στο δρόμο για ακόμα μια φορά το πρώτο Fiat 147 με το οποίο ξεκίνησε η χρήση αυτού του καυσίμου. Η εξέλιξη του 147 με το νέο κινητήρα ξεκίνησε το 1976, ενώ το εμπορικό λανσάρισμα πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια αργότερα στις 5 Ιουλίου του 1979. Η χρήση της αιθανόλης από ζαχαρότευτλο παρουσίασε αρκετές προκλήσεις σε μηχανολογικό επίπεδο, αλλά τελικά οι μηχανικοί της Fiat κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύνολο που εκτός από τη χαμηλή κατανάλωση ξεχώριζε και για την αντοχή του, ολοκληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία ένα 12ημερο μαραθώνιο 6.800 χιλιομέτρων στη Βραζιλία υπό ακραίες συνθήκες και θερμοκρασιακές διαφορές που έφταναν τους 30 βαθμούς κελσίου.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...