Δήμος Αθηναίων και ΕΜΠ θέλουν να λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Στόχος - μεταξύ άλλων – η δημιουργία χώρων στάθμευσης για μοτοσικλέτες και τουριστικά λεωφορεία

  • -
  • -

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση του Δήμου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με στόχο την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πρωτεύουσας.

Ο Δήμος Αθηναίων θα συνεργαστεί με ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να διερευνηθούν σύγχρονες λύσεις τόσο για το κυκλοφοριακό όσο και για το πρόβλημα της στάθμευσης. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις έγιναν πριν από 15 χρόνια, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξένησε η ελληνική πρωτεύουσα.

Η έρευνα έχει ως αντικείμενο την διερεύνηση των σύγχρονων και «έξυπνων» τρόπων με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί ο κυκλοφοριακός φόρτος των δρόμων της πόλης, η αύξηση της χρήσης δίκυκλων με την ταυτόχρονη έλλειψη χώρων στάθμευσής τους, η αύξηση της κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων χωρίς τους ανάλογους χώρους για την προσωρινή στάθμευσή τους αλλά και η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πεζών σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια χωρίς την ύπαρξη σταθμευμένων οχημάτων.

«Ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, δεν λύνεται αποσπασματικά, ούτε με την αλλαγή της κατεύθυνσης κυκλοφορίας. Θέλει δομικές λύσεις που θα αλλάξουν ριζικά την κουλτούρα και τον τρόπο που κυκλοφορούμε στην πόλη» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Θέλουμε το κέντρο της Αθήνας να μην αποτελεί εφιάλτη για τον κάτοικο και τον επισκέπτη. Επιδιώκουμε να μετατραπεί σε ένα σημείο πλήρως προσβάσιμο, χρήσιμο και χρηστικό. Προσπαθούμε να δώσουμε στην καθημερινότητα την αξία που χρειάζεται, την ποιότητα ζωής που έχουμε ανάγκη όλοι μας».

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας εξετάζονται και όλες οι θετικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από τις παρεμβάσεις, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου με στόχο την εξομάλυνση της κυκλοφορίας, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την αύξηση των επισκέψεων στην πόλη και την προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...