Πόσο ασφαλές είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; (vid)

Το ίδιο με ένα συμβατικό, σύμφωνα με τον γερμανικό οργανισμό DEKRA

  • -
  • -

Η παρουσία μπαταριών και συστημάτων υψηλής τάσης σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι φυσιολογικό να προκαλούν ανησυχία στον οδηγό και τους επιβάτες, σε περίπτωση ατυχήματος. Ο γερμανικός οργανισμός DEKRA σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Gottingen υπέβαλαν σε δοκιμές πρόσκρουσης τα ηλεκτρικά Nissan Leaf και Renault Zoe, στο πεδίο δοκιμών του DEKRA στο Neumunster.

Οι δοκιμές προσομοίωναν την μετωπική και πλευρική πρόσκρουση των αυτοκινήτων σε κολώνες ή δέντρα. Μάλιστα οι ταχύτητες ήταν αρκετά υψηλότερες από αυτές στις δοκιμές του Euro NCAP (64 km/h): μετωπική πρόσκρουση του Nissan Leaf με 84 km/h και πλευρική με 75 km/h. Οι άλλες δύο δοκιμές πλευρικής πρόσκρουσης έγιναν με 60 km/h, τόσο για το Leaf όσο και για το Zoe.

Τα συμπεράσματα ήταν άκρως καθησυχαστικά, καθώς τα συστήματα υψηλής τάσης απενεργοποιήθηκαν με ασφάλεια, η παραμόρφωση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ήταν όμοια με αυτή των συμβατικών μοντέλων και – κυρίως – δεν προκλήθηκε φωτιά παρά την παραμόρφωση των μπαταριών.

Από την άλλη, τονίστηκε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση πλευρικής πρόσκρουσης σε δέντρο με ανάλογες ταχύτητες είναι περιορισμένες. Αυτό όμως ισχύει για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά ή με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...