Επίσημο: Σε συνομιλίες για συγχώνευση PSA και FCA

Στόχος να δημιουργηθεί ο τέταρτος μεγαλύτερος όμιλος με ετήσιες πωλήσεις 8,7 εκατ. οχημάτων

  • -
  • -

Την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός νέου ομίλου που θα ανήκει κατά 50% στους μετόχους της PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel) και κατά 50% σε αυτούς της FCA (Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Chrysler κ.α.) ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης οι δύο πλευρές.

O ιταλοαμερικάνικος όμιλος προσπαθούσε εδώ και χρόνια να βρει έναν στρατηγικό εταίρο, με πρωτοβουλία του εκλιπόντα Sergio Marchionne. Τελευταία απόπειρα το «φλερτ» με την Renault, το οποίο δεν κατέληξε σε… γάμο λόγω αντιδράσεων από τη γαλλική κυβέρνηση.

Τώρα φαίνεται ότι η συγχώνευση με το PSA Group μπορεί να προχωρήσει, καθώς και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες. Ο Όμιλος FCA έχει δυνατή παρουσία στη Βόρεια και την Λατινική Αμερική, ενώ ο Όμιλος PSA έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά στην Ευρώπη.

Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία και λάβει τις σχετικές εγκρίσεις, τότε θα δημιουργηθεί ο τέταρτος μεγαλύτερος όμιλος στην αυτοκινητοβιομηχανία, με ετήσιες πωλήσεις 8,7 εκατ. οχημάτων (πίσω από τους ομίλους Toyota, Volkswagen, Renault-Nissan).

Το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από 11 μέλη (5 από την FCA και 6 από την PSA). Πρόεδρος θα τοποθετηθεί ο John Elkann της FCA (πρόκειται για τον εγγονό του Gianni Agnelli), ενώ Διευθύνων Σύμβουλος και αυτός που θα «τρέχει» την κοινοπραξία θα είναι ο Carlos Tavares της PSA.

Οι ετήσιες συνέργειες εκτιμώνται στα 3,7 δισ. ευρώ, χωρίς να απαιτηθεί το κλείσιμο κάποιου εργοστασίου. Έμφαση θα δοθεί βέβαια στις νέες τάσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση, η αυτόνομη οδήγηση, η συνδεσιμότητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...