Ο πίνακας των ανισοτήτων: Η ηλεκτρική πραγματικότητα στην Ευρώπη

Το ποσοστό των ηλεκτρικών, υβριδικών και CNG οχημάτων σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ

  • -
  • -

Τεράστιες αποκλίσεις παρουσιάζει η τάση ανάπτυξης της αγοράς οχημάτων με εναλλακτικούς τύπους καυσίμου (πλην βενζίνης και πετρελαίου) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), υπάρχουν χώρες που έχουν μείνει πολύ πίσω.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα, κάτι που δεν προκαλεί καμία αίσθηση. Όπως φαίνεται στον πίνακα που δημοσίευσε ο ACEA, το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (μηδενικών ρύπων ή plug-in υβριδικών) στην Ελλάδα το 2018 ήταν μόλις 0,3%, κάτω ακόμη και από χώρες όπως η Λετονία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία!

Στο 3,5% είναι το μερίδιο των απλών υβριδικών, στο 1% των οχημάτων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο (CNG), ενώ βέβαια μηδενικό (όπως σε όλη την Ευρώπη) είναι το ποσοστό των αυτοκινήτων υδρογόνου (Fuel Cell).

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η διάκριση δεν είναι μόνο μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και μεταξύ βορρά-νότου. Ιταλία και Ισπανία (3η και 4η οικονομία εντός της ζώνης του ευρώ) καταγράφουν μερίδιο ηλεκτρικών οχημάτων κάτω από το 1%!

Και στην περίπτωση του φυσικού αερίου η συγκέντρωση των πωλήσεων αφορά ελάχιστες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 στα 4 αυτοκίνητα CNG (74%) πωλούνται στην Ιταλία και τη Γερμανία.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...