8 στους 10 Έλληνες κάνουν αυτό το λάθος - Χάνουν το δίπλωμα οδήγησης για 60 μέρες

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη συνήθεια που την κάνουν οι περισσότεροι. Ο νόμος όμως δεν αστειεύεται όσον αφορά στη χρήση του κινητού τηλέφωνου κατά την οδήγηση.

  • -
  • -

Σύμφωνα με έρευνες, η πλειονότητα των οδηγών έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μια φορά το κινητό τηλέφωνο εν ώρα οδήγησης. Πολλοί, δεν διστάζουν να στείλουν ακόμη και SMS ή να σερφάρουν στο internet, το οποίο είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, καθημερινά βεβαιώνονται εκατοντάδες παραβάσεις για τη χρήση του κινητού. 

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το να έχεις το smartphone στα χέρια ενώ οδηγείς είναι μια πολύ επικίνδυνη παράβαση και αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται διοικητική κύρωση αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και επιπλέον, διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

kinito

Σε περίπτωση, μάλιστα, υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Τι ισχύει με το Bluetooth και τα hands free; 

Όπως ορίζει ο ΚΟΚ στο Άρθρο 13, παράγραφος 2, η χρήση του κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης επιτρέπεται μόνο όταν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ασύρματο Bluetooth. Αντιθέτως, δεν επιτρέπεται η χρήση του κινητού συνδυάζοντάς το με ενσύρματα ακουστικά τύπου hands free.

Δείτε ακόμη: Point System: Στους πόσους βαθμούς ποινής χάνεις το δίπλωμα οδήγησης;

Η «ποινικοποίηση» των ενσύρματων ακουστικών έγκειται στις αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος σε περίπτωση που μπλεχτούν τα καλώδια, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη διαδικασία οδήγησης του ανθρώπου που κρατάει το τιμόνι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...