To μοναδικό ιδιωτικό μουσείο ιστορικών αυτοκινήτων στην Κίνα

Οι κάτοικοι της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο μπορούν να συστηθούν με κομψοτεχνήματα που σημάδεψαν την ιστορία της αυτοκίνησης

  • -
  • -

Το αυτοκίνητο έχει φίλους σε όλη την υφήλιο, με πολλούς εξ αυτών να τρέφουν μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα ιστορικά. Τα αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος δεν συνιστούν απλά κομψοτεχνήματα μιας άλλης εποχής, αλλά αποτελούν και μέρος της ιστορικής μας μνήμης. Για τη διατήρηση της τελευταίας φροντίζουν τα μουσεία ιστορικών αυτοκινήτων που έχουν εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η κοινή λογική θα «έλεγε» πως η πλειονότητα αυτών θα έδρευε στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Στην Κίνα, μέχρι πρότινος, υπήρχαν μόλις δύο μουσεία τα οποία ανήκανε στο Δημόσιο, ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία… αγνοείτο.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, η Κίνα άλλαξε σελίδα, με την Διεθνή Ομοσπονδία Παλαιών Αυτοκινήτων (FIVA) να καλωσορίζει το 40ο επίσημο μέλος της. Το νεότευκτο σημείο συνάθροισης αυτοκινήτων σπουδαίου ιστορικού ενδιαφέροντος βρίσκεται στην πόλη Τσενγκτού, υπό την ονομασία Sahne Classic Car Museum (SCCM).

«Δεν γίνεται να μην επιμείνουμε στη σημασία που έχει η είσοδος ενός κινεζικού μουσείου στη διεθνή κοινότητα των φίλων των ιστορικών αυτοκινήτων. Το πάθος για τα ιστορικά και για την κουλτούρα που “κρύβεται” πίσω από την ιστορία της αυτοκίνησης είναι ένα νέο φαινόμενο στην Κίνα. Είμαστε ευτυχείς που θα μοιραζόμαστε τα αμοιβαία ενδιαφέροντά μας με τον κινεζικό πληθυσμό και ανυπομονούμε να ανταλλάξουμε τις πολύτιμες ιδέες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της FIVA, Mario Theissen.

O εκθεσιακός χώρος θα έχει έκταση 20.000 τ.μ., διέπεται από ένα ρετρό στιλ και –μεταξύ άλλων- φιλοξενεί γκαλερί, χώρο διασκέδασης για παιδιά, θέατρο, βιβλιοθήκη, καφετέρια, καθώς και σημείο πώλησης σουβενίρ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, συγκεντρώνει η συλλογή 230 ιστορικών αυτοκινήτων, τα οποία εκπροσωπούν περισσότερες από 30 μάρκες. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται μια ρεπλίκα Benz Patent Motorwagen, η Cadillac M του 1906, ένα Napier 15 PS του 1910, μια Rolls-Royce Silver Ghost, ένα Auburn 851, ένα Packard Super 8, μια Maserati 3500 GT και μία Aston Martin DB4.

Ιδιαίτερο χρώμα, τέλος, προσφέρει και μια ξεχωριστή συλλογή κινεζικών Honggis, των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν τα ανώτατα στελέχη του Κομμουνιστικού κόμματος και οι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...