Τι δουλειά έχει η Williams στην κατασκευή καθισμάτων για αεροπλάνα;

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη καθισμάτων μειωμένου βάρους θα «παίξει» η εμπειρία της Williams από τη Formula 1

  • -
  • -

Στη σύσταση κοινοπραξίας με τις εταιρείες JPA Design, British Airways και SWC Certification προχώρησε το τμήμα μηχανολογίας (Williams Advanced Engineering) του βρετανού κατασκευαστή μονοθέσιων για τη Formula 1, Williams, με φόντο την κατασκευή καθισμάτων μειωμένου βάρους για αεροσκάφη.

Η ανάπτυξη των εν λόγω καθισμάτων έχει ως στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών, καθώς και τη μείωση του βάρους των αεροσκαφών, κάτι που θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να εξοικονομήσουν καύσιμα και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Επί παραδείγματι, η αντικατάσταση όλων των καθισμάτων στις Επιχειρηματικές Θέσεις (Business Class) 12 αεροπλάνων μεγάλων αποστάσεων (π.χ. Airbus A350) με καθίσματα που θα είναι κατά τέσσερα κιλά ελαφρύτερα θα μειώσει, σε ετήσια βάση, τις εκπομπές CO2 κατά 942.000 kg, ενώ, παράλληλα, θα εξοικονομηθούν 195.600 δολάρια σε καύσιμα.

Υποστηριζόμενο από την Airbus και χρηματοδοτούμενο από το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας (ATI), το πρότζεκτ θα έχει διάρκεια 18 μήνες και θα σηματοδοτήσει την ωρίμανση της σχεδιαστικής διαδικασίας μέσω της ανεύρεσης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή του εσωτερικού τμήματος των αεροσκαφών.

Επιπροσθέτως, για την υλοποίηση του πρότζεκτ θα αξιοποιηθούν οι κατασκευαστικές διαδικασίες, καθώς και η τεχνογνωσία του κάθε εμπλεκόμενου μέρους του “κονσόρτιουμ”. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα χρήσιμη κρίνεται η επιστράτευση ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και της συσσωρευμένης εμπειρίας της Williams από τη Formula 1 και δη στην εξέλιξη ανταγωνιστικών προϊόντων.

Βάσει των εκτιμήσεων για διπλασιασμό των εμπορικών αεροσκαφών εντός της επόμενης εικοσαετίας, η κατασκευή ελαφρύτερων καθισμάτων αναμένεται ν’ αυξήσει τις θέσεις εργασίας, ενώ θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε επιχειρηματικό επίπεδο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...