Φορτίζοντας το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο (video)

Στο σπίτι ή σε ταχυφορτιστή; Με φορτιστή εναλλασσόμενου ή συνεχούς ρεύματος;

  • -
  • -

Δεν έχετε προχωρήσει στην αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου διότι η φόρτιση αποτελεί «πονοκέφαλο»; Ερωτήματα όπως «πού θα το φορτίζω;», «πόση ώρα θα διαρκεί» είναι φυσικό να μας απασχολούν.

Η φόρτιση μπορεί να γίνει πχ είτε το βράδυ στο σπίτι, είτε την ημέρα στο γραφείο είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε έναν δημόσιο σταθμό ταχυφόρτισης. Αρκεί η παροχή και ο εξοπλισμός να είναι αξιόπιστος.

ΜΑΘΕTE ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ AYTOKINHTA ΣΤΟ GOELECTRIC.GR

Με τη βοήθεια του δικτύου «Φορτίζω» αλλά και της Volkswagen προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε ορισμένα απλά αλλά σημαντικά ερωτήματα. Δείτε στο video τις διαφορές στη φόρτιση με εναλλασσόμενο (AC) και συνεχές ρεύμα (DC) και διαβάστε αναλυτικά τις προϋποθέσεις για την φόρτιση μέσω κοινής πρίζας, μέσω wallbox ή μέσω ταχυφορτιστή.

Οικιακή φόρτιση

Η φόρτιση του οχήματος με τον καλώδιο που συνήθως δίνεται μαζί με το αυτοκίνητο και συνοδεύεται από ένα κουτί για την επικοινωνία με το όχημα (Μode 2), μπορεί να γίνει σε περίπτωση ανάγκης και από μια απλή πρίζα, που πρέπει να διαθέτει όμως κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές (π.χ. ξεχωριστή γραμμή με δική της ασφάλεια στον πίνακα χαμηλής τάσης). Στην περίπτωση της χρήσης μιας οικιακής πρίζας τύπου σούκο, μια πλήρης επαναφόρτιση άδειας μπαταρίας από μια συνηθισμένη μονοφασική παροχή, όπως αυτές που υπάρχουν στις περισσότερες οικιακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μπορεί να διαρκέσει από 9 έως 11 ή και περισσότερες ώρες αναλόγως και του τύπου του αυτοκινήτου και της χωρητικότητας των μπαταριών του. Για ταχύτερη φόρτιση συστήνεται η εγκατάσταση μιας ειδικής συσκευής φόρτισης με ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου και προστασίας (Μode 3), που αναλόγως της διαθέσιμης ισχύος (16Α ή 32Α) και του μοντέλου του αυτοκινήτου, μπορεί να επαναφορτίσει πλήρως τις μπαταρίες ενός Η/Ο από 30% έως 70% ταχύτερα από ότι με τη χρήση μιας απλής πρίζας.

Φόρτιση μέσω wallbox (επιτοίχιου φορτιστή)

Οι συσκευές ημιταχείας φόρτισης που τοποθετούνται σε κοινόχρηστα σημεία, όπως σε πεζοδρόμια, οργανωμένους χώρους στάθμευσης, super markets κλπ., είναι ειδικές συσκευές που παρέχουν εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) με ισχύ από 3,7kw έως 22kw. Με την Οδηγία 2014/94 ΕΕ, που ενσωματώθηκε και στο Ελληνικό δίκαιο με το Ν.4439/2016, καθιερώθηκε ως κοινό Ευρωπαϊκό σταντάρ ρευματοδέκτη το πρότυπο πρίζας EN62196-2 Τύπου 2 για όλους τους δημόσια προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης στις χώρες της ΕΕ. Στις περισσότερες περιπτώσεις κοινόχρηστων φορτιστών ο ανεφοδιασμός γίνεται με καλώδιο σύνδεσης, που διαθέτει το ίδιο το όχημα για να συνδέεται με κοινόχρηστους φορτιστές. Μια πλήρης επαναφόρτιση άδειας μπαταρίας σε κοινόχρηστους σταθμούς ημιταχείας φόρτισης διαρκεί από 1 έως 5 ώρες, αναλόγως του τύπου του αυτοκινήτου και της έντασης ρεύματος του φορτιστή.

Ταχυφόρτιση

Οι σταθμοί ταχυφόρτισης παρέχουν είτε συνεχές ρεύμα (DC) έντασης ως 50 kw σήμερα και εώς 150 kw πολύ σύντομα, είτε και εναλλασσόμενο (AC) με ισχύ έως 44 kw για οχήματα που διαθέτουν ενσωματωμένο ταχυφορτιστή. Μια επαναφόρτιση σε ποσοστό 85% - 90% της μπαταρίας διαρκεί από 25΄έως 45΄ ανάλογα και με τον τύπο του οχήματος, τη χωρητικότητα των μπαταριών του και την εξωτερική θερμοκρασία. Προϋπόθεση της ταχυφόρτισης είναι η ύπαρξη αντίστοιχης δυνατότητας του οχήματος, ενώ στις περιπτώσεις των ταχυφορτιστών συνεχούς ρεύματος το καλώδιο με το αντίστοιχο βύσμα είναι πάντοτε ενσωματωμένα στο σταθμό ταχυφόρτισης. Υπάρχουν δύο βασικά πρότυπα βύσματος και συστήματος ταχυφόρτισης με συνεχές ρεύμα. Το πρότυπο CHAdeMO το οποίο έχει υιοθετηθεί από τις Nissan, Citroen, ΚΙΑ, Mitsubishi και Peugeot και το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετικό ρευματοδέκτη στο αυτοκίνητο από αυτόν που διαθέτει για τη φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα. Το πρότυπο CCS (Combo) που υιοθετήθηκε από τις εταιρείες Volkswagen, BMW, Ford, Audi, Chevrolet και Mercedes και το οποίο χρησιμοποιεί τον ίδιο ρευματοδέκτη ο οποίος χρησιμοποιείται και για τη φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα. Το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει σε όλη την ΕΕ προβλέπει ότι οι σταθμοί ταχυφόρτισης πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οπωσδήποτε με βύσμα σύμφωνα με το πρότυπο CCS, επιτρέποντας όμως παράλληλα και την ύπαρξη βύσματος σύμφωνα με το προτύπο CHAdeMO, ή της ταχυφόρτισης με εναλλασσόμενο ρεύμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...