10 «χρυσοί» κανόνες για τη μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο (video)

Δύο στα τρία παιδιά δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προστασία κατά τη μετακίνησή τους

  • -
  • -

Ζήτημα ύψιστης σημασίας συνιστά η ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο. Παρ’ όλα αυτά, δύο στα τρία παιδιά δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προστασία κατά τη μετακίνησή τους, σύμφωνα με τον οργανισμό “Child Seat Safety”.

Οι λόγοι οφείλονται τόσο στη μη χρήση παιδικών καθισμάτων, αλλά και στο γεγονός πως πολλοί από τους μικρούς μας φίλους δεν προσδένονται με τον ορθό τρόπο. Ορμώμενη, λοιπόν, από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας στην Ισπανία τα οποία καταδεικνύουν πως η σωστή πρόσδεση μπορεί ν’ μειώσει το ρίσκο ενός δυσάρεστου συμβάντος κατά 90%, η Seat δημοσιεύει 10 «χρυσούς» κανόνες.

1. Επιλέξτε το σωστό παιδικό κάθισμα βάσει του ύψους και του βάρους και όχι βάσει ηλικίας.

2. Τοποθετήστε τα παιδιά στα πίσω καθίσματα. Μπορεί η θέση του συνοδηγού να ενσωματώνει ένα σύστημα συγκράτησης παιδιών, αλλά συνιστάται να αποφεύγεται. Σε περιπτώσεις, ωστόσο, που η τοποθέτηση των παιδιών στη θέση του συνοδηγού είναι απαραίτητη, φροντίστε να έχετε να απενεργοποιήσει τον αερόσακο.


3.
Δέστε το παιδικό κάθισμα με το σωστό τρόπο, αφού πρώτα διαβάσετε τις οδηγίες τοποθέτησης. Επιπροσθέτως, προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε ταξίδι ελέγξτε αν το κάθισμα έχει τοποθετηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

4. Σφίξτε τους ιμάντες, ώστε να εφαρμόσουν στο σώμα των παιδιών. Αποφύγετε τη χαλαρή πρόσδεση, διότι σε περίπτωση ενός ατυχήματος ενδέχεται να προκληθούν τραυματισμοί.

5. Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, τα παιδιά ηλικίας έως και 15 μηνών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα μιας και ο αυχένας τους δεν μπορεί να υποστηρίξει το βάρος από το κεφαλάκι τους. Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητο το κάθισμά τους να «κοιτάζει» προς τα πίσω.

6. Είτε μεταφέρετε τα παιδιά σας στο σχολείο, είτε πραγματοποιείτε ένα υπεραστικό ταξίδι, τηρείστε με ευλάβεια τους κανόνες. Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που καταδεικνύουν πως το 37% των Ισπανών γονέων ταξιδεύουν με τα παιδιά, χωρίς την παρουσία παιδικών καθισμάτων.


7
. Ακόμη και για ένα ολιγόλεπτο ταξίδι, φροντίστε έτσι ώστε τα παιδιά σας να βγάζουν το μπουφάν τους και την τσάντα τους, διότι εμποδίζουν τη σωστή πρόσδεσή τους στα καθίσματα.

8. Τοποθετήστε όλα τα αντικείμενα στον χώρο αποσκευών. Αυτό διότι σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να εκτοξευτούν, τραυματίζοντας τα παιδιά σας.

9. Δώστε το σωστό παράδειγμα. Η αντιστοιχία μεταξύ των λέξεων και των πράξεων είναι σημαντική όσον αφορά την οδηγική ασφάλεια. Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να «φοριούνται» απ’ όλους, μιας και τα παιδιά αποτελούν μιμητικά όντα.

10. Σε περίπτωση ατυχήματος αποβιβάστε τα παιδιά σας από το όχημα, ενώ αυτά βρίσκονται στο κάθισμα. Μην τα σηκώσετε στα χέρια σας, εκτός και αν υπάρχει σοβαρή ανάγκη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...