Δεν θες Tesla; Δες τις «εναλλακτικές» επιλογές

Οι επιλογές στα ηλεκτροκίνητα δεν είναι ακόμα πολλές, αλλά εδώ είναι -προς το παρόν- κάποιοι «αντίπαλοι» του… Elon Musk

  • -
  • -

Τα αυτοκίνητα του Elon Musk δεν πωλούνται στη χώρα μας, ωστόσο -κατά καιρούς- μπορεί να δούμε κάποια Tesla να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Ένα παράδειγμα είναι και το Tesla Model X που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να εντυπωσιαστούμε με την τεχνολογία και την επιτάχυνση που προσφέρει.

Παρόλο, λοιπόν, που τα Μέσα του εξωτερικού εκθειάζουνε τα αμερικάνικα μοντέλα (σ.σ. και όχι άδικα), υπάρχουν και οι «εναλλακτικές» προτάσεις από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες αξίζουν να αναφερθούν και να επιλεχτούν.

 

Αντί του Tesla Model 3
Η στάνταρ εκδοχή του Model 3 εφοδιάζεται με 50 kWh μπαταρία και μπορεί να αγγίξει τα 386 km αυτονομία. Η απόδοσή του είναι στα 260 PS, ενώ τη διαδικασία 0-96 km/h ολοκληρώνεται στα 5,3 sec. Στο Model 3… απαντάει η Hyundai με το ηλεκτρικό της Kona. Μπορεί να μην προέρχονται από την ίδια κατηγορία, μιας και το Kona EV είναι crossover, αλλά το κορεάτικο μοντέλο είναι πιο προσιτό και με χαρακτηριστικά που πλησιάζουν το ακριβότερο Model 3. Το compact SUV εφοδιάζεται με μπαταρία σχεδόν 40 kWh, ωστόσο υπάρχει και η επιλογή των 64 kWh. Στην τελευταία περίπτωση η αυτονομία είναι 470 km και το 0-100 έρχεται σε 7,6 sec. To σημαντικότερο: Θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα.

 

Αντί του Tesla Model X
Η Jaguar i-Pace αποτελεί τον άμεσο ανταγωνιστή του Tesla Model X, μιας και τα δύο βρίσκονται στην κατηγορία των οχημάτων ελευθέρου χρόνου. Μπορεί βέβαια η ηλεκτροκίνητη Βρετανίδα να μην έχει τις falcon doors του Model X, αλλά σίγουρα έχει ένα πολύ μοντέρνο design. Το Model X εφοδιάζεται με μπαταρία 100 kWh και χαρίζει 523 km με μία μόνο φόρτιση. Από την άλλη, η i-Pace, η οποία διακρίθηκε με τον τίτλο «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2019», είναι πιο προσιτό σε τιμή και φέρει 90 kWh μπαταρία. Η αυτονομία του είναι 376 km.

 

Αντί του Tesla Model S
To Tesla Model S είναι το γρηγορότερο, ηλεκτρικό, sedan μοντέλο της χρονιάς, ωστόσο το 2020 θα έχει έναν πολύ δυνατό αντίπαλο. Αυτός έρχεται από το στρατόπεδο της Porsche και είναι η Taycan. Το premium μοντέλο είναι κάτι ανάμεσα από μια Panamera και μία 911, αλλά η «καρδιά» του θα είναι… αθόρυβη. Μπορεί να φτάσει την αυτονομία των 482 km με μια μπαταρία των 96 kWh. Παράλληλα, κινείται και με τους τέσσερις τροχούς, χάρη στους δύο ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες, ενώ η συνολική τους απόδοση ξεπερνάει τους 600 ίππους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει τα 96 km/h από στάση σε μόλις 3,5 sec. Όσον αφορά την έκδοση Long Range του Model S, η μπαταρία των 100 kWh επιτρέπει στο ηλεκτρικό sedan να φτάσει μέχρι και 595 km. Η απόδοσή του είναι πιο χαμηλή σε σχέση με της Porsche, παρόλ’αυτά η διαδικασία 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 3,7 sec.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...