10 χρόνια Mitsubishi i-MiΕV: Ο “σημαιοφόρος” της μάρκας στην ηλεκτροκίνηση

Το αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης αποτέλεσε τη «σκαλέτα» για τη δημιουργία του Outlander PHEV

  • -
  • -

Τη συμπλήρωση 10 ετών από την παρουσίαση του αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης i-MiEV, γιορτάζει η Mitsubishi Motors.

Πρόκειται για το όχημα που προλείανε το έδαφος για τη στροφή της μάρκας στην ηλεκτροκίνηση, επιταχύνοντας παράλληλα την έρευνα για την παραγωγή συστημάτων κίνησης EV. Επιστέγασμα του αθροίσματος της τεχνογνωσίας της MMC, αποτέλεσε η δημιουργία του Outlander PHEV (2013), το οποίο αναδείχτηκε σε Νο1 σε πωλήσεις plug-in υβριδικό όχημα στην Ευρώπη (2015-2018).
ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΤΟ MITSUBISHI i-MiEV

Νωρίτερα και δη το 2011, η ιαπωνική μάρκα αξιοποίησε το σύστημα κίνησης του i-MiEV και στο επαγγελματικό όχημα Minicab MiEV, 1.200 μονάδες του οποίου, τον προσεχή Σεπτέμβριο, αναμένεται να ενισχύσουν τον στόλο της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας. Οι συνδυασμένες πωλήσεις i-MiEV και Minicab MiEV σε όλο τον κόσμο ανήλθαν στις 31.000 μονάδες όλη αυτή τη δεκαετία που κυκλοφορεί στην αγορά  (έως τα τέλη Απριλίου 2019).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ MITSUBISHI ECLIPSE CROSS 1.5 MIVEC 2WD

Επιπροσθέτως, το i-MiEV έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους καταστροφών, χάρη στην τεχνολογία Vehicle-to-Home (V2H). Αναλυτικότερα, μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε την Ανατολική Ιαπωνία το 2011, η MMC έσπευσε να επιταχύνει την παρουσίαση της συσκευής MiEV Power Box η οποία επιτρέπει στο i-MiEV να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια οικιακές ηλεκτρικές συσκευές σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Γαλόνια… στο αμάξωμα του του i-MiEV συνιστά το βραβείο Most Advanced Technology Special Achievement Award στο θεσμό του Ιαπωνικού Αυτοκινήτου της Χρονιάς, 2009-2010. Το σύστημα κίνησης και οι μπαταρίες ελέγχονταν από ένα προηγμένο σύστημα που ήταν μακράν πιο προηγμένο από οποιαδήποτε προηγούμενη τεχνολογία. Η επίσημη αναγνώριση επήλθε αργότερα, το 2009, όταν το ενιαίο σύστημα ελέγχου οχήματος επιλέχθηκε από το Japan Automotive Hall of Fame ως νικητής του βραβείου Car Technology of the Year στο θεσμό 2009 Japan Automotive Hall of Fame Car.

Σχετικά με το i-MiEV, αυτό φορά μια μπαταρία 16 kW και έναν συμπαγή ηλεκτροκινητήρα στο πίσω μέρος, στοιχεία που του προσφέρουν αυτονομία 160 km. Οι μικρές διαστάσεις του είναι ιδανικές για συνθήκες πόλης, με την έξυπνη διάταξη του εσωτερικού να προσφέρει αρκετό χώρο για τέσσερα άτομα.

Το  i-MiEV, τέλος, αποτελεί προϊόν 50 και πλέον χρόνων εξέλιξης της MMC στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Χάρη σε αυτό, μάλιστα, εισήχθησε στην αγορά μια ποικιλία καινοτομιών, όπως η χρήση προηγμένων μπαταριών ιόντων λιθίου και η φόρτιση με συνδέσεις CHAdeMO*4 και Type1.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...