Τα ηλεκτρικά θα πάψουν να είναι αθόρυβα

Από την 1η Ιουλίου 2019 εφαρμόζεται ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ, προκειμένου να περιοριστούν τα ατυχήματα στις πόλεις

  • -
  • -
Τα ηλεκτρικά θα πάψουν να είναι αθόρυβα
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι οδηγοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων απολαμβάνουν την ησυχία που προσφέρουν, όμως η απουσία του θορύβου έχει και αρνητικές συνέπειες. Αυτές εντοπίζονται στον τομέα της οδικής ασφάλειας, καθώς οι πεζοί δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα πλησιάζουν, αν δεν έχουν οπτική επαφή προς αυτά.

Από την 1η Ιουλίου 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός αριθμ. 540/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση συστήματος Σύστημα ακουστικής προειδοποίησης οχήματος (Acoustic Vehicle Alert System - AVAS) στα αθόρυβα οχήματα (υβριδικά ηλεκτρικά και αμιγώς ηλεκτρικά).

Στόχος είναι η βελτίωση της ασφάλειας των ευαίσθητων χρηστών των οδών σε αστικές περιοχές, όπως οι τυφλοί, οι πεζοί με προβλήματα ακοής και όρασης, οι ποδηλάτες και τα παιδιά.

Η ισχύς του κανονισμού αφορά τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα που θα λάβουν έγκριση τύπου από την 1η Ιουλίου 2019 και μετά, και όχι όσα θα πωληθούν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το σύστημα AVAS θα λειτουργεί σε ταχύτητες έως τα 20 km/h και θα παράγει ήχο τουλάχιστον 56 dB (δεν θα ξεπερνά τα 75 dB) και αφορά όλα τα επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα. Ο ήχος θα εκπέμπεται και όταν το όχημα θα κάνει όπισθεν (όπως ισχύει στα φορτηγά και τα λεωφορεία).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...