Καρδίτσα, το «Άμστερνταμ της Ελλάδας»

Πώς η πόλη της Θεσσαλίας αγκάλιασε το ποδήλατο

  • -
  • -

Στην Καρδίτσα δεν περιμένουν την 3η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου - για να δείξουν την αγάπη τους προς το πιο οικολογικό μέσο μετακίνησης. Από τη δεκαετία του ’60, αρκετοί κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούσαν μεγάλα και βαριά ποδήλατα (γνωστά ως «νταλίκες» ή «ματρακάδες») για να πηγαίνουν στις δουλειές τους ή να διανύουν μεγάλες αποστάσεις (Καρδίτσα – Τρίκαλα, Καρδίτσα – Παλαμάς, Καρδίτσα – Λεοντάρι κ.α.). Τα παλιά εκείνα ποδήλατα είχαν άδεια κυκλοφορίας και έφεραν στο πίσω μέρος τον απαραίτητο αριθμό!

Τις επόμενες δεκαετίες η δημοφιλία του ποδηλάτου ατόνησε κάπως, όμως το 2000 η τότε δημοτική αρχή ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών, σχετικά με ένα μελλοντικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, την αναγκαιότητα του, τον τρόπο υλοποίησης του, τις ομάδες δημοτών που θα εξυπηρετήσει.

Το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων άρχισε να κατασκευάζεται το 2003, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μεταφορών και μελέτη που συντάχθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον καθηγητή κ. Βλαστό. Η παρέμβαση έγινε στις οδούς Μπλατσούκα, Καραϊσκάκη και Υψηλάντου. Το κόστος του έργου ήταν 450.000 €, το συνολικό του μήκος 2.700 μέτρα και η κατασκευή έγινε στο επίπεδο του πεζοδρομίου.

Το 2004 δημοπρατείται το έργο του Περιαστικού Ποδηλατοδρόμου που συνδέει τον αστικό ποδηλατόδρομο -από το ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης – με το περιαστικό άλσος της Παπαράντζας. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 3,5 χιλιόμετρα. Η οριστική μελέτη του έργου έγινε και πάλι από τον καθηγητή κ.Βλαστό, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και κόστισε περίπου 150.000 €.

To 2005 το δίκτυο επεκτείνεται συνδέοντας το κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα το πάρκο του Παυσιλύπου με το θερινό κινηματογράφο που βρίσκεται στην περιοχή των Καμινάδων, με δύο δρόμους παράλληλους μεταξύ τους, τις οδούς Καμινάδων-Μπούσδρα και Κίτρους Επισκόπου συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων. Το κόστος του έργου ήταν 200.000 € και χρηματοδοτήθηκε από το ΓΚΠΣ. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η ύπαρξη ποδηλατοδρόμου που συνδέει την πόλη με το Δημοτικό διαμέρισμα του Παλαιοκλησίου μήκους 7 χιλιομέτρων.

Πρόσφατα επεκτάθηκε το αστικό δίκτυο ποδηλατοδρόμου με μελέτη που εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις οδούς 18ης Αυγούστου – Αγίου Σεραφείμ -Τρικάλων με μήκος 1.600 μ., και την οδό Ανδρέα Παπανδρέου με μήκος 1.000 μέτρα. Το κόστος αυτού του έργου ανήλθε στο 1.200.000 € και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.

Σήμερα στο Δήμο Καρδίτσας το δομημένο δίκτυο των ποδηλατοδρόμων έχει μήκος 7.300 μ. στον αστικό ιστό και 10.500 μ. στον περιαστικό.

Για όσους δε διαθέτουν το δικό τους ποδήλατο, ο Δήμος Καρδίτσας προσφέρει το σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων του. Το σύστημα είναι διαθέσιμο σε όλους, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες. Με την χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας easybike ή της πιστωτικής του κάρτας, ο καθένας μπορεί να παραλάβει ένα ποδήλατο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και να το χρησιμοποιήσει για όσο χρόνο επιθυμεί, επιστρέφοντας το στη συνέχεια σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς μίσθωσης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...