Έτσι λειτουργεί το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης του νέου Renault Clio (vid)

Το δοκιμάζουμε στην Πορτογαλία, κατά την πανευρωπαϊκή παρουσίαση του γαλλικού μοντέλου

  • -
  • -

Τα 5 αστέρια στις δοκιμές του Euro NCAP δεν ήλθαν έτσι απλά για το Renault Clio. Το γαλλικό σουπερμίνι εφοδιάζεται με σειρά συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, στο βασικό ή προαιρετικό εξοπλισμό του.

Στους δρόμους ανάμεσα στη Λισαβόνα και την Έβορα, δοκιμάσαμε την τεχνολογία ημιαυτόνομης οδήγησης. Βασίζεται στο Highway & Traffic Jam Companion και το Adaptive Cruise Control. Τα συστήματα δηλαδή που διατηρούν το Clio στο κέντρο της λωρίδας του, σε σταθερή χρονική απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

KATEBΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 66 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ iPAD

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 66 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ANDROID

Video 1

Στο πρώτο video μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί το Highway & Traffic Jam Companion του Clio, στην έκδοση με τον 1.3 turbo και το αυτόματο κιβώτιο. Ορίσαμε ως ταχύτητα τα 40 km/h και ακολουθήσαμε το Renault Kadjar. Κάθε φορά που αυτό φρέναρε, σταματούσε εντελώς (λειτουργία Stop & Go) ή εκκινούσε και πάλι, το ίδιο έκανε αυτόματα και το Clio (χωρίς να πατάμε φρένο ή γκάζι).

Το Highway & Traffic Jam Companion λειτουργεί σε ταχύτητες από 0 έως 160 km/h. Σε δρόμους με διαγράμμιση, το Clio παραμένει στο κέντρο της λωρίδας, χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να στρίβει το τιμόνι. Απλά να έχει τα χέρια του πάνω σε αυτό.

Το σύστημα δεν είναι απλά Lane Keeping Assist (που επαναφέρει το αυτοκίνητο αν αποκλίνει από την λωρίδα του), αλλά διατηρεί συνεχώς το Clio στο κέντρο της λωρίδας.

Αν ο οδηγός αφαιρέσει τα χέρια του από το τιμόνι, τότε εκπέμπεται ηχητική και οπτική προειδοποίηση. Αν δεν υπάρξει και πάλι ανταπόκριση, τότε το σύστημα απενεργοποιείται μετά από 48 δλ. συνολικά.

Παράλληλα, το Clio παραμένει στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας, χωρίς ο οδηγός να στρίβει το τιμόνι. Αρκεί να έχει τα χέριά του πάνω σε αυτό. Αν ο οδηγός πάρει τα χέρια του, οπτικό και ηχητικό σήμα τον προειδοποιεί σχετικά και αν δεν αντιδράσει, τότε το σύστημα απενεργοποιείται μετά από 45 sec.

Video 2

Στον αυτοκινητόδρομο θέσαμε ως ταχύτητα στο Adaptive Cruise Control το νόμιμο όριο (120 km/h) και το Clio παρέμενε αυτόνομα στο κέντρο της λωρίδας του. Μόλις πλησιάσαμε ένα φορτηγό, το Renault προσάρμοσε την ταχύτητά του σε αυτή του φορτηγού.

Αφού ανάψαμε φλας και αλλάξαμε λωρίδα, τότε το adaptive cruise control (ACC) επανέφερε το Clio στα 120 km/h που είχαμε θέσει αρχικά.

Το ACC είναι ενεργό έως τα 170 km/h και ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει τη χρονική απόσταση που θέλει να έχει από το προπορευόμενο όχημα: 1,2 – 2 – 2,4 sec.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...