Σκληρή μάχη Κίνας-Ιαπωνίας: Δύο αιωρούμενα τρένα με ασύλληπτες ταχύτητες (video)

Οι Κινέζοι το παρουσίασαν, οι Ιάπωνες ποντάρουν σε μεγαλύτερη ταχύτητα

  • -
  • -

Τα «ρέστα» τους παίζουν δύο τεχνολογικοί κολοσσοί, η Κίνα και η Ιαπωνία, με φόντο την κατοχή του γρηγορότερου τρένου παγκοσμίως.

Η Κίνα επιδεικνύει γρηγορότερα αντανακλαστικά και φέρεται έτοιμη να θέσει τους δικούς της κανόνες στις χερσαίες μετακινήσεις, καθώς παρουσίασε την πρωτότυπη εκδοχή ενός τρένου με ασύλληπτη ταχύτητα.

Ο λόγος για ένα τρένο τύπου Maglev το οποίο μπορεί να αγγίξει τα 600 Km/h και φέρει την υπογραφή της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων “China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC).

Η εμπορική παραγωγή του «στολιδιού» της Κίνας θα αρχίσει το 2021, αφού προηγηθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι οι οποίοι θα εγγυούνται την απρόσκοπτη τέλεση των δρομολογίων καθώς και την ασφάλεια των επιβατών.

KATEBΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 66 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ iPAD

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 66 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ANDROID

Για την κίνησή του θα φροντίζουν μαγνητικές δυνάμεις, οι οποίες θα επιτρέπουν στο τρένο να «αιωρείται». Αυτό σημαίνει πως δεν υφίσταται τριβή, η οποία αποτελεί τον κατεξοχήν επιβραδυντικό παράγοντα.

Η εγκαινίαση της διενέργειας δρομολογίων από το τρένο θα σημάνει τη σύντμηση της διάρκειας του ταξιδιού, ενώ, σύμφωνα με τον Ding Sansan, υψηλόβαθμο στέλεχος της CRRC, ο χρόνος ταξιδιού φαίνεται πως θα ανταγωνίζεται ακόμη και των αεροπλάνων:

«Ας πάρουμε για παράδειγμα τη διαδρομή Πεκίνο-Σαγκάη. Συμπεριλαμβανομένου του χρόνου προετοιμασίας, ένα ταξίδι με αεροπλάνο απαιτεί 4,5 ώρες, περίπου 5,5 ώρες με συμβατικό τρένο υψηλής ταχύτητας, και περίπου 3,5 ώρες με το τρένο τύπου Maglev», προανήγγειλε πρόσφατα ο κ. Sansan.

Σημειώνεται πως η Κίνα ήδη διατηρεί ένα τραίνο μαγνητικού τύπου. Αυτό διανύει μια απόσταση 31 χιλιομέτρων, μπορεί να φτάσει τα 430 km/h, ενώ ολοκληρώνει τη διαδρομή σε μόλις 7 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα.

Από κοντά και οι Ιάπωνες

Κοντά στην υλοποίηση ενός εξίσου επιβλητικού στόχου, βρίσκεται και η γείτονα της Κίνας, Ιαπωνία.

Ειδικότερα, η χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» εδώ και αρκετό καιρό… κυοφορεί ίδιου τύπου υπηρεσίες, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες δοκιμές. Στο πλαίσιο αυτών, το αντίπαλο δέος του κινεζικού Maglev, κατάφερε να πιάσει την ταχύτητα των 603 Km/h.

Για να δουν, τέλος, οι Ιάπωνες το τρένο να αιωρείται πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2027. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ωστόσο, η αναμονή τους θα ανταμειφθεί μιας και η κάλυψη της διαδρομής Τόκιο-Οσάκα θα πραγματοποιείται σε 67 λεπτά.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...