Οι οδηγοί φορτηγών... θα το λατρέψουν (video)

Το νέο σύστημα του Mercedes-Benz Actros περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες ατυχήματος

  • -
  • -

Μεγάλη έμφαση στην προστασία των διερχομένων αυτοκινήτων, αλλά κυρίως στους εθαίσθητους χρήστες των δρόμων (ποδηλάτες-πεζούς) δίνει η Mercedes-Benz. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω της βελτίωσης του συστήματος Sideguard Assist  που φέρει το νέο «τέρας» της, το φορτηγό Actros. H παρουσίαση του υπερσύγχρονου συστήματος πραγματοποιήθηκε στην MWC της Βαρκελώνης, έκθεση στην οποία παρευρέθηκε ο συνεργάτης του GOCAR, Φανούρης Δρακάκης.

Το εν λόγω σύστημα, το οποίο περιορίζει τις πιθανότητες ενός ατυχήματος μέσω της αύξησης του επιπέδου ορατότητας από την πλευρά του συνοδηγού, διατίθεται ήδη από 2016. Πρόσφατα, ωστόσο, υποβλήθηκε σε προσεκτικές τροποποιήσεις προκειμένου να προσαρμοστεί στην επέλαση της ψηφιακής εποχής η οποία αφορά και τα φορτηγά. Έτσι, συνδυάζεται με τις MirrorCam (κάμερες που λειτουργούν ως καθρέπτες).

Προβολή όλων των πληροφοριών σε μία κάμερα


Μέχρι σήμερα, για την ειδοποίηση του οδηγού για τη διέλευση ενός οχήματος ή ποδηλάτη, εκ των δεξιών του, φρόντιζε ένα LED φωτάκι πάνω στην εσωτερική πλευρά της πρώτης κολώνας. Από εδώ και στο εξής, όσοι καθίσουν στο τιμόνι του νέου Actros, τα σήματα «κινδύνου» θα λαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο: Όταν το σύστημα εντοπίσει κάποια κίνηση, κάμερες (MirrorCam), που  αντικαθιστούν τους εξωτερικούς καθρέπτες, θα παράγουν οπτικά σήματα. Oι MirrorCam και το σύστημα Sideguard Assist «συνδυάζονται» άρτια, προσφέροντας στον οδηγό μια πληθώρα πληροφοριών για τη διέλευση, οι οποίες θα αναπαράγονται σε μια οθόνη εκ των αριστερών του.

Παροχή βοήθειας στον οδηγό και όταν στρίβει αριστερά

Μια επιπλέον καινοτομία που συνοδεύει το λανσάρισμα του νέου Actros, αφορά και την παροχή βοήθειας στον οδηγό όταν επιχειρεί να στρίψει αριστερά. Το πρόβλημα ορατότητας που οφείλεται στις μεγάλες διαστάσεις του Actros και οι όποιες πιθανότητες σύγκρουσης με ένα όχημα, πεζό, ή ποδηλάτη, ελαχιστοποιούνται χάρη στο προηγμένο σύστημα Sideguard Assist.

Πως λειτουργεί το σύστημα Sideguard Assist;


Αν ανιχνευτεί ένα αντικείμενο (είτε κινούμενο, είτε ακίνητο), ο οδηγός, σε πρώτο στάδιο, λαμβάνει μια οπτική ειδοποίηση. Αυτή έχει τη μορφή ενός τριγωνικού συμβόλου, το οποίο απεικονίζεται στην MirrorCam. Αν, ωστόσο, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες σύγκρουσης, θα παραχθεί μία επιπλέον οπτική ειδοποίηση, συνοδευόμενη από μια ακουστική. Το τρίγωνο θα λάβει κόκκινο χρώμα και θα «αναβοσβήνει» επανειλημμένα, ενώ μετά από δύο δευτερόλεπτα, το απεικονιζόμενο κόκκινο τρίγωνο θα εκπέμπει σταθερά.

Όσον αφορά τις κάμερες, αυτές βρίσκονται στη θέση των πλάγιων καθρεπτών και προσφέρουν «εικόνα» στον οδηγό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...