Εl-Born: Αυτό είναι το πρώτο 100% ηλεκτρικό της Seat

“Παντρεύει” την υψηλή αυτονομία με σπορ επιδόσεις και ανάλογη εμφάνιση

  • -
  • -

Την παγκόσμια πρεμιέρα της είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης η πρωτότυπη έκδοση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού της Seat. Το el-Born είναι ένα hatch με σπορ εμφάνιση και ανάλογες επιδόσεις, το δεύτερο κατά σειρά ηλεκτρικό μοντέλο που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group (μετά το ID). Το επαναστατικό αυτοκίνητο της ισπανικής φίρμας θα διατεθεί στην αγορά μέσα στο επόμενο έτος (2020) και θα παράγεται στο Zwickau της Γερμανίας. Όσον αφορά το όνομά του, αυτό προέρχεται από την ομώνυμη συνοικία της Βαρκελώνης.

Τη στιγμή που η ηλεκτροκίνηση προελαύνει, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στο χώρο του αυτοκινήτου, η Seat συμμορφώνεται με τις επιταγές για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεριμνώντας προς τον μετριασμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και ακολουθεί πιστά το τετράπτυχο «ηλεκτροκίνηση, αυτονομία, συνδεσιμότητα και κοινή χρήση αυτοκινήτου».


Συνδυασμός αυτονομίας και υψηλών επιδόσεων

Πηγή ενέργειας του el-Born αποτελούν οι μπαταρίες χωρητικότητας 62kWh, με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, οι οποίες, σύμφωνα τον επίσημο κύκλο δοκιμών του WLTP, του παρέχουν αυτονομία 420km και την ικανότητα να περιηγείται "ξέγνοιαστο" στο οδικό δίκτυο των μεγαλουπόλεων. Παράλληλα, χαμόγελα προκαλεί ο ταχυφορτιστής 100kW DC, μιας και θα φροντίζει για τη φόρτιση του el-Born σε ποσοστό 80%, εντός μόλις 47 λεπτών!

Τα υψηλά επίπεδα αυτονομίας, βέβαια, δεν το καθιστούν «φτωχό» σε επιδόσεις. Αυτό διότι, ο ηλεκτροκινητήρας του «σταβλίζει» 204 ίππους, ο… καλπασμός των οποίων το εκτοξεύει από στάση στα 100 km/h σε μόλις 7,5 δευτερόλεπτα.

Απαρατήρητο, επίσης, δεν περνάει το ενσωματωμένο προηγμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης, το οποίο συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της αυτονομίας του οχήματος στις πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Αυτό διότι, η αντλία θερμότητας του el-Born μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, εξοικονομώντας καθ’ αυτό τον τρόπο μέχρι και 60 km αυτονομίας.

Προτάσσοντας την οδηγική απόλαυση

Το Seat el-Born είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να απολαμβάνεις κάθε δευτερόλεπτο που κάθεσαι πίσω από το τιμόνι του. Η «σπίθα» που πυροδοτεί της δυναμικές του αναλογίες είναι ο ηλεκτροκινητήρας του. 

Ο προπομπός του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού της Seat, ενσαρκώνει κάθε φιλόδοξο όραμα για μοντέρνο σχεδιασμό, με το αρμόδιο τμήμα να εξαντλεί το μεγαλύτερο κομμάτι της δημιουργικότητάς του στο μπροστινό κομμάτι του el-Born. Καθοριστικό ρόλο στη μεγιστοποίηση της αυτονομίας του διαδραματίζει η αεροδυναμική του, με τη γρίλια φυσικά να απουσιάζει.

Όσο τα μάτια «χτενίζουν» το Seat el-Born, την προσοχή μαγνητίζει η επιθετική σιλουέτα του, η οποία οξύνεται περαιτέρω χάρη στις πλούσιες αεροδυναμικές του γραμμές. Δυναμισμό, παράλληλα, εκπέμπουν τόσο οι 20αρηδες τροχοί του όσο και η «διακριτική» αεροτομή.

Περνώντας στο εσωτερικό του, το μάτι πέφτει στο ευρύχωρο σαλόνι του, καθώς και στον επιβλητικό ψηφιακό πίνακα οργάνων με την οθόνη των 10 ιντσών, η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση στο κέντρο του ταμπλό. Ψηφιακός είναι και ο πίνακας οργάνων, μικρότερης διαμέτρου.

Πλούσιο σε συστήματα υποβοήθησης

Με τους δρόμους να κατακλύζονται, τέλος, από ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα, οι οδηγοί αναζητούν μανιωδώς μια λύση. Το el-Born κρίνεται ικανό να τους κάνει τη ζωή λίγο ευκολότερη, μιας και φέρει κάποιες από τις τελευταίες τεχνολογίες που αφορούν τα συστήματα υποβοήθησης. Το όχημα φέρει συστήματα αυτόνομης οδήγησης, έτσι ώστε να ελέγχεται η διεύθυνση, η επιτάχυνση καθώς και η επιβράδυνσή του.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...