Abarth Racing: Το «Κεντρί» του Σκορπιού

Η δίψα για οδηγική απόλαυση παραμένει άσβεστη τόσο στα αγωνιστικά όσο και στα καθημερινά αυτοκίνητα

  • -
  • -

Από το 1949, όταν ο Carlo Abarh ίδρυσε την ομώνυμη μάρκα, ενδίδοντας στο ανεξάντλητο πάθος του για το αυτοκίνητο, ο «Σκορπιός» έχει αναδειχθεί σε συνώνυμο της ταχύτητας και της οδηγικής απόλαυσης. Πρόκειται για δύο στοιχεία που, στο πέρασμα των χρόνων, δεν έπαψαν να αποτελούν τον φιλοσοφικό πυρήνα της Abarth.

Το ανήσυχο πνεύμα του «πατέρα» της Abarth και των μηχανικών του, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στα καθημερινά μοντέλα, αλλά επεκτάθηκε και στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Για τους αγώνες αυτοκινήτων «φροντίζει» το ειδικό τμήμα “Abarth Racing”, που από πολλούς θεωρείται το «Κεντρί του Σκορπιού», σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες. Αυτές επήλθαν χάρη στην άσβεστη δίψα για συνεχή βελτίωση, τις ατελείωτες ώρες έρευνας και τη μοναδική τεχνογνωσία η οποία «ενσαρκώθηκε» στα μοντέλα Abarth 124 Rally, 131 Rally και Grande Punto S200.

Με οδηγό το παρελθόν, αλλά χωρίς ν’ αναπαυθεί στις… δάφνες του, το «Κεντρί του Σκορπιού» συνεχίζει και σήμερα να λικνίζεται ζωηρά. Άξιους συνεχιστές των παλαιών μοντέλων, αποτελούν το νεώτερο Abarth 124 rally, το 500 R3T και το 695 Assetto Corse, τα οποία πρωταγωνιστούν τόσο σε τοπικό όσα και παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Abarth 124 rally που το 2018 κέρδισε τον Παγκόσμιο Τίτλο FIA R-GT.

Ποια είναι, όμως, η συνταγή της επιτυχίας για τη σύγχρονη κυριαρχία της Abarth; Ομολογουμένως, οι ταλαντούχοι οδηγοί που κάθονται πίσω από το τιμόνι των αγωνιστικών, αλλά και η πάγια πολιτική της φίρμας να μεταλαμπαδεύει την τεχνογνωσία και το πάθος για τους αγώνες στα αυτοκίνητα παραγωγής και αντίστροφα. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Abarth 695 Assetto Corse,το οποίο αποτελεί μια πιο «επιθετική» παραλλαγή του Abarth 595. Βέβαια, για την περίσταση, ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 1.4 λίτρων αποδίδει 205 ίππους και 320Nm ροπής, με τις μετατροπές, παράλληλα, να επεκτείνονται και στο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το σειριακό κιβώτιο των 6 σχέσεων και, φυσικά, στο αναβαθμισμένο σύστημα πέδησης και την ανάρτηση.

Κρίνεται, λοιπόν, εμφανές πως η Abarth δεν «τσιγκουνεύεται» την οδηγική απόλαυση είτε πρόκειται για αγωνιστικά είτε για καθημερινά αυτοκίνητα. Όσον αφορά, την τελευταία κατηγορία, ανόθευτη εμπειρία οδήγησης προσφέρει η νέα σειρά Abarth 595, με τις εκδόσεις Pista και Competizione. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...