Έρευνα Seat: Πώς επιλέγουμε το νέο μας αυτοκίνητο;

Η ισπανική μάρκα σκιαγράφησε το προφίλ του αγοραστή στην Ευρώπη

  • -
  • -

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα έβγαλε έρευνα της Seat για τα χαρακτηριστικά του μέσου αγοραστή αυτοκινήτου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έρευνα, πρόκειται για έναν 53χρονο που επιλέγει SUV, μετά από αναζήτηση δύο μηνών.

Γιατί αγοράζουμε νέο αυτοκίνητο;

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση, μετά την αγορά σπιτιού. Για το 55% των αγοραστών, αιτία είναι η φθορά του παλαιού τους αυτοκινήτου, ενώ ένα 20% αποφασίζει να αγοράσει νέο όχημα επειδή αναζητά περισσότερη ασφάλεια, μεγαλύτερους χώρους και χαμηλότερη κατανάλωση. Ένα 10% αλλάζει αυτοκίνητο για λόγους τεχνολογίας, όπως το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ενώ το ίδιο ποσοστό αφορά όσους το έκαναν επειδή άλλαξαν δουλειά ή ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους.

Πόσο καιρό χρειαζόμαστε για να αποφασίσουμε;

Για να διαλέξουμε ένα ρούχο μπορεί να μας πάρει λίγα λεπτά. Η επιλογή όμως ενός νέου αυτοκινήτου απαιτεί πολλή σκέψη και έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα της Seat, η μέση διάρκεια είναι 8,5 εβδομάδες, δηλαδή 2 μήνες. Το 45% αποφασίζει αρχικά το είδος αμαξώματος και το μέγεθος του αυτοκινήτου: π.χ., compact station wagon. Το 24% επιλέγει πρώτα το είδος καυσίμου (βενζίνη, diesel, υβριδικό), ενώ το 17% εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσό που έχει στη διάθεσή του. Μόλις το 14% επιμένει μέχρι τέλους στην αρχική μάρκα που είχε στο μυαλό του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ SEAT ARONA 1.0 TSI

Ποιοι μας επηρεάζουν;

9 στους 10 αγοραστές παραδέχθηκαν ότι η τελική τους απόφαση επηρεάστηκε από άτομα του στενού τους κύκλου (συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι). Κατά μέσο όρο αναζητούν συμβουλή από 8 άτομα (για όσους αγοράζουν αυτοκίνητο για πρώτη φορά ο αριθμός σχεδόν διπλασιάζεται, στα 15 άτομα). Το 56% χρησιμοποιεί το διαμορφωτή στην επίσημη ιστοσελίδα της μάρκας, όμως αντίστοιχο ποσοστό (55%) θα επηρεαστεί από τη συμπεριφορά των πωλητών στην αντιπροσωπεία, την προσφορά και τις χρηματοδοτικές εναλλακτικές.

Μετρητά ή δόσεις;

Μόλις το 38% αγοράζει αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας τα χρήματα που είχε αποταμιεύσει, έναντι 50% το 2003. Πλέον οι μάρκες χρηματοδοτούν οι ίδιες την αγορά των μισών αυτοκινήτων που πωλούν, κάτι που παλαιότερα έκαναν αποκλειστικά οι τράπεζες.

Υβριδικό και ηλεκτρικό, αλλά για ποιο λόγο;

Περίπου ένας στους τρεις (35%) όσων επιλέγουν υβριδικό/ηλεκτρικό μοντέλο, το κάνουν για να αποφύγουν περιορισμούς στην κυκλοφορία που επιβάλλονται σε ρυπογόνα οχήματα στο κέντρο των πόλεων.

Γιατί μας αρέσουν τα SUV;

Ένα στα 3 νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη είναι SUV. Το 30% ψάχνει υψηλή θέση οδήγησης (και άρα καλύτερη ορατότητα προς τα έξω), κάτι που προσφέρουν τα SUV. Το 41% εκτιμά πολύ τη σχεδίαση του αυτοκινήτου, ποσοστό που ήταν στο 29% πριν 15 χρόνια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...