Alfa Romeo: Παρουσιάζει το προηγμένο της σύστημα τετρακίνησης… στον πάγο (vid)

Υπό την ονομασία “Q4”, διατίθεται στις Giulia και Stelvio, με τα δύο αυτοκίνητα να μας συστήνουν μαζί του, ενώ χορεύουν στον πάγο

  • -
  • -

«Πραγματικό μηχανολογικό έργο τέχνης» χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι της Alfa Romeo το νέο προηγμένο σύστημα τετρακίνησης Q4, το οποίο συναντάται στις νέες Giulia και Stelvio και σχεδιάστηκε, προκειμένου να προσφέρει στους οδηγούς υψηλά επίπεδα ασφάλειας και οδηγικής απόλαυσης.

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία μας... συστήνει το νέο σύστημα μέσω ενός βίντεο στο οποίο τα δύο μοντέλο επιδόθηκαν σε μια μοναδική χορογραφία στον πάγο, χωρίς να έχουν υποβληθεί σε κάποιο οπτικό εφέ.

Δομικός λίθος του συστήματος είναι το Ενεργό Κιβώτιο Μεταφοράς Ροπής (ATC). Αυτό βάσει των συνθηκών που καταγράφει - όπως είναι το επίπεδο πρόσφυσης, οι εντολές οδηγού και η επιτάγχυνση -  και αναλύει σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζει τη μέγιστη απόδοση.

Τα περισσότερα συστήματα τετρακίνησης στην κατηγορία βασίζονται στη μόνιμη μετάδοση ενός ποσοστού ροπής στον εμπρόσθιο άξονα (π.χ. 70% πίσω – 30% σε κανονικές συνθήκες) και μόλις σημειωθεί απώλεια πρόσφυσης, η διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στους δύο άξονες οδηγεί σε διαφορετική κατανομή (π.χ 50% εμπρός- 50% πίσω). Στον αντίποδα, το Q4 της ιταλικής φίρμας επιτρέπει στο όχημα να λειτουργεί όπως ένα πισωκίνητο. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που κάποιο ελαστικό φτάσει στο όριο της πρόσφυσης του ή σε απότομες αλλαγές πορείας μπορεί ακαριαία να μεταφέρει έως και το 50% της ροπής στον εμπρός άξονα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την απώλεια πρόσφυσης και διασφαλίζοντας τη μέγιστη απόδοση και αποτελεσματικότητα του οχήματος.

Η κατανομή της ροπής πραγματοποιείται ακαριαία και ακριβέστατα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύστημα μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 1.000Nm ροπής στους εμπρός τροχούς σε λιγότερο από 150χλστ. του δευτερολέπτου και να πέσει και πάλι σε μηδενικά επίπεδα ροπής (όλη η δύναμη μεταφέρεται στους πίσω τροχούς) σε μόλις 120χλστ. Ο σχεδιασμός των μηχανικών μερών είναι αρκετά στιβαρός ώστε το Q4 να λειτουργεί απρόσκοπτα ακόμα και σε συνθήκες έντονης πίεσης σε πίστα, αλλά και, παράλληλα, να μην απαιτεί για αυτό το σκοπό κάποιο επιπλέον σύστημα ψύξης.  

Επιπροσθέτως, παράσημο για το σύστημα Q4 αποτελεί το γεγονός πως προσφέρει διαφορετική σχέση μετάδοσης για τους δύο άξονες, χαρακτηριστικό που επιτρέπει την ταχύτερη έξοδο από τις στροφές αφού ο οδηγός μπορεί να ξεκινήσει ταχύτερα να επιταχύνει σε σχέση με τα οχήματα που χρησιμοποιούν συμβατικά συστήματα τετρακίνησης.

Τέλος, το συνολικό βάρος του προηγμένου συστήματος τετρακίνησης για τη μετάδοση της κίνησης σ’ όλους τους τροχούς δεν ξεπερνά τα 50 κιλά (συμπεριλαμβανομένου του άξονα μετάδοσης από ανθρακονήματα)

Παρουσιάζονται τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου συστήματος τετρακίνησης της Alfa Romeo:

  • Tα βασικά στοιχεία του Q4 είναι το Ενεργό Κιβώτιο Ροπής (ATC), ο κατασκευασμένος από ανθρακονήματα άξονας μετάδοσης και το ειδικά σχεδιασμένο εμπρός διαφορικό.
  • Το Q4 προσφέρει την οδηγική απόλαυση ενός πισωκίνητου αυτοκινήτου μεταφέροντας ροπή στον εμπρόσθιο άξονα μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνει να έχει μειωμένες απώλειες και κατανάλωση καυσίμου σε σχέση με ένα παραδοσιακό σύστημα τετρακίνησης.
  • Το Ενεργό Κιβώτιο Μεταφοράς Ροπής (ATC) μπορεί να μεταφέρει σε ελάχιστο χρόνο ροπή στους εμπρός τροχούς και αντίστοιχα ακαριαία να μεταφέρει και πάλι την κίνηση αποκλειστικά στους πίσω τροχούς.
  • Έχει πολύ μικρό βάρος και διαστάσεις συμβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο στην κορυφαία οδηγική αίσθηση των Giulia και Stelvio.
  • Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε ακραίες συνθήκες (π.χ. οδήγηση σε πίστα) χωρίς την ανάγκη εξωτερικής ψύξης.
  • Τα στοιχεία που αποτελούν το σύστημα Q4 δεν χρειάζονται κάποια ειδική συντήρηση.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...