Πόσο ώριμη είναι η Ελλάδα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Αποκαλυπτική έρευνα της LeasePlan για τα υποδομές και τα κίνητρα σε 22 ευρωπαϊκές χώρες

  • -
  • -

Στο κάτω μέρος της ευρωπαϊκής κατάταξης με το πόσο έτοιμες είναι οι χώρες για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται η Ελλάδα. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 22 χώρες από την LeasePlan, την εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων.

Η Ελλάδα είναι στην 21η και προτελευταία θέση με 10 βαθμούς, μπροστά μόνο από την Πολωνία (9 βαθμούς). Η χώρα μας πήρε 2 βαθμούς για την ωριμότητα διείσδυσης των ηλεκτρικών οχημάτων (περιλαμβάνονται και τα plug-in υβριδικά), 2 βαθμούς για τις υποδομές (δίκτυο φόρτισης), 4 βαθμούς για τα κρατικά κίνητρα και 2 βαθμούς από την εμπειρία της ίδιας της LeasePlan στην Ελλάδα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ GOCAR ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όπως αναμενόταν, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται με 34 βαθμούς η Νορβηγία, εκεί όπου 1 στα 2 νέα αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικό. Ακολουθούν η Ολλανδία (33 β), η Σουηδία (29 β) και η Αυστρία (28 β).

Η Ολλανδία διαθέτει 83.196 θέσεις φόρτισης (!), αρκετά μπροστά από τη Γερμανία (37.405) και τη Γαλλία (34.558). Αναλογικά με τον πληθυσμό, η Ολλανδία έχει τον υψηλότερο μέσο όρο (4,8 θέσεις φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους), με τις Νορβηγία (4,5) και Λουξεμβούργο (1,9) να ακολουθούν.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της LeasePlan, για πρώτη φορά όλες οι χώρες εμφάνισαν βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αν και η πρόοδος διαφέρει αισθητά από χώρα σε χώρα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι η απουσία δημοσίου δικτύου φόρτισης και ουσιαστικών κινήτρων για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...